Quiche dyniowo-ziemniaczany
Kolejny raz przyzadzilam cos z dyni. To tak jakbym chciala w jeden tydzien nadrobic zaleglosci minionych lat ;) Ale okazja ku temu jest szczegolna, nadal trwa "Festuwal dyni". Ciesze sie tez, ze moja rodzina nie protestuje, a Maz nawet zachwyca sie dynia tak samo jak ja.
Tym razem dynie wykorzystalam do zrobienia pysznego quiche z dodatkiem ziemniakow, papryki, wedzonego boczku i chili. Wszystko to na bardzo kruchym i delikatnym ciescie. Pycha!
Co prawda gdy nastepny raz bede robic to danie to zamiast kroic warzywa w kostke, szczegolnie dynie i ziemniaki, zrobie z nich puree co nada mu wiekszej spojnosci.
skladniki na ciasto:
200g maki
100g masla
pol lyzeczki soli
2 lyzki zimnej wody
skladniki na farsz:
4 ziemniaki
okolo 900g dyni
1 czerwona papryka
2 cebule
4 jajka
250ml mleka
40g boczku wedzonego
30g sera gouda
1 papryczka chili
sol, pieprz
oliwa do smazenia
wykonanie:
Najpierw robimy ciasto zagniatajac na jednolita mase wszystkie skladniki. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkladamy do lodowki na pol godziny.
Ziemniaki obrac, pokroic w kostke i gotowac w osolonej wodzie przez okolo 15 minut. Odcedzic.
Na 2 lyzkach oliwy podsmazamy boczek wedzony pokrojony w kostke. Po chwili dorzucamy do niego pokrojona w koste dynie i papryke. Sazymy okolo 5 minut i dorzucamy posiekana cebule oraz oczyszczone i posiekane chili. Smazymy chwile.
Przygotowane warzywa mieszamy razem z jajkami, mlekiem i startm serem. Doprawiamy sola i pieprzem.
Ciasto nalezy rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami foli spozywczej i wylozyc nim naczynie do tart. Wykladamy dno i brzegi. Na ciasto wykladamy farsz.
Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez 45 minut.
Smacznego!