Doskonały, deser nie wymagający dużo pracy i czasu. Jeżeli biszkopt upieczemy dzień wcześniej, to jego zrobienie nie zajmie więcej jak pół godziny, a w dodatku pięknie się prezentuje.
Zapraszam dziś na tort. Biało-czerwony, bo truskawkowy z masą mascarpone. Pyszny, delikatny, wilgotny. Można zjeść dokładkę, gdyż nie jest za słodki. Bardzo, bardzo smaczny
tym razem prezentuję wersję jogurtową ciasta drożdżowego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Oczywiście można użyć każdych owoców
Do miski wsypałam połowę mąki - zrobiłam w niej wgłębienie i wsypałam drożdże. Następnie zalałam je mieszanką letniego mleka z rozpuszczonym w nim masłem. Dosypałam łyżkę cukru i odstawiłam na 15-30 minut. Drożdże powinny zacząć "bulgotać"...
Całość bardzo dobrze się komponuje, jest mało słodkie, więc amatorom słodziutkich ciast, proponuję zwiększyć ilość cukru. Nam bardzo smakowało i naprawdę szybko znikało. Robiłam zdjęcia ostatnim kawałkom;-).
Wyśmienite ciasto wielowarstwowe z marmoladą jabłkową i kremem orzechowym. Smakuje wybornie, ładnie się prezentuje i długo zachowuje świeżość. Wymaga co prawda trochę czasu na zrobienie, ale warte jest tego zachodu.
Jeśli tak jak ja lubicie ciasta drożdżowe to z całą pewnością dzisiejszy wypiek Wam posmakuje. Miękkie, pachnące, z truskawkami i rabarbarem, wzbogacone twarożkiem, posypane pyszną kruszonką. Jest po prostu pyszne.
Pojawiły się już pierwsze maliny więc polecam ucierane ciasto imbirowe z tymi owocami. Jest to doskonałe połączenie. Bałam się przesadzić z imbirem ale dwie łyżeczki to moim zdaniem idealna dawka. A jak wspaniale smakują i pachną pieczone maliny to chyba już każdy wie a jeśli nie to najwyższa pora się przekonać:)