Ciasto z rabarbarem
Lekkie ciasto z musem rabarbarowym i galaretką, doskonałe na upalne dni Polecam.
biszkopt- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki roztopionego masła
W misce wymieszać mąki z proszkiem - odstawić. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukru. Na końcu wymieszać delikatnie z żółtkami oraz mąkami i roztopionym masłem (przestudzonym). Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut do tzw suchego patyczka, wystudzić w uchylonym piekarniku.
- 1,5 - 2 kg oczyszczonego rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 galaretki poziomkowe
- 1 galaretka wiśniowa
- 1,5 szklanki gorącej wody
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki zasypać cukrem i poddusić, tak aby częściowo się rozpadł, ale też żeby zostało sporo kawałków. Do gorącej masy wsypać dwie galaretki u mnie o smaku poziomki i wymieszać tak by żelatyna się rozpuściła. Zostawić do wystygnięcia, gdy masa będzie już lekko tężała wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Kolejną galaretkę tym razem wiśniową rozpuścić w wodzie i pozostawić do wystudzenia , a gdy będzie już lekko tężeć wylać na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia ja zostawiam na noc.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...