Ślimaki pomarańczowo-cynamonowe
Pomarańcze są znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Warto je jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu, które są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Pomarańcze są też cenione ze względu na niezwykle aromatyczną skórkę. Olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, antydepresyjnie i poprawiają nastrój.
Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr 01/2015
Składniki:
Ciasto:
1 torebka drożdży instant (7 g)
skórka otarta z 1 pomarańczy
180 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
50 g cukruszczypta soli
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła + masło do posmarowania miski
500 g mąki
Nadzienie:
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Lukier:100 g cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody, odstawiamy na chwilę, dodajemy skórkę i lekko podgrzany sok z pomarańczy, cukier, sól, jajko, masło i połowę mąki. Mieszamy składniki, dodajemy resztę mąki i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej masłem miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny, aby podwoiło objętość. Przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Zwijamy w roladę od dłuższego boku, kroimy w 2 cm plastry. Ślimaki układamy na wyścielonej pergaminem blasze, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną- około godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ślimaki około 25 minut, studzimy.Mieszamy wszystkie składniki lukru i skrapiamy nim ostudzone ślimaki.