Najlepsza chałka waniliowa
Drożdżowe to najlepsze i najzdrowsze ciasto na świecie .Nie jest to tak trudne jakby się wydawało.Trzeba tylko trochę czasu i ciepła.Pośpiech mu nie służy.Nie lubi tez przeciagów i ponoć nawet kłótni w domu.
Chałka-challah pochodzi z kuchni żydowskiej.Ten tradycyjny wypiek przynoszono w darze do świątyni w czasie świąt ,a dwie chałki są tradycyjnie podawane w szabas podczas każdego posiłku.Challah znaczy ofiara.
Chociaż wykluczyłam ze swojej kuchni mąkę pszenną,dla chałki robię wyjątek.To jedyny mój wypiek w całości z mąki pszennej.Nic nie zastąpi kawałka świżutkiej,jeszcze ciepłej chałki z domową konfiturą lub samym masełkiem,taką lubię najbardziej.Pycha!Ten przepis jest najlepszy z najlepszych.Przed nim upiekłam wiele chałek,ale ten jest super przepisem.Spróbujcie,a stanie się i Waszym ulubionym !
Składniki na 2 chałki:
500 g mąki pszennej
1 laska wanilii lub cukier waniliowy
60 g cukru
50 g masła
250 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych
1 duże jajko
Do posmarowania:
1 żółtko z 2 łyżkami mleka+cukier perłowy na posypkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
- Laskę wanilii rozciąć wzdluż i wyjąć ziarenka.Włożyć je do rondelka z mlekiem i, całość zagotować.Odstawić do ostygnięcia.Gdy będzie letnie wsypać pokruszone drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cukier i 2 łyżki mąki.Zaczyn zostawić na 15 min do napuszenia.
- Rozpuścić masło.Gdy używamy suchych drożdży nie robimy zaczynu.
- Wszystkie składniki umieścić w misie robota i przy pomocy haka do ciasta drożdżowego na 2 prędkości zagniatać około 10 minut,do uzyskania gładkiego ,rozciągliwego ciasta.Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę,aż ciasto podwoi swoją objetość.
- Wyjąć ciasto na blat i ponownie krótko zagnieść,wybijając z niego powietrze.Podzielić na 6 równych części lub na 3 gdy chcemy zrobić jedną wielką chałkę.Z każdej uformować wałek długości 35-40 cm.Końce powinny byc cieńsze.
- Z trzech wałeczków upleść warkocz.Chałka powinna byc grubsza pośrodku.Końce zawinąć pod spód.Ułożyć gotową chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.W ten sam sposób postąpić z drugą chalką.
- Przykryć blaszkę z chałkami ściereczką i odstawić do wyrośnięcia,tak by podwoiły swoją objętość.Piekarnik nagrzać do 175 ° C .
- Chałki posmarować żółtkiem wymieszanym z dwoma łyżkami mleka i posypać cukrem perlistym.Można posypać również sezamem,makiem,płatkami migdałowymi lub kruszonką,co kto lubi
- Piec w 175 ° C 25-30 minut.Nie przekraczać czasu pieczenia,bo chałki przepieczone będą miały suchy miąższ.Moje były gotowe po 25 minutach.