Ciasto z piernikami

Od Świat zostały Wam pierniki? Najlepiej takie bez posypek, lukrów itp. Możesz je wykorzystać do ciasta. Będzie ono co prawda smakowało jak "piernik", ale i tak będzie smaczne. Kto się jeszcze nie przejadł, może wypróbować ;)
Zdjęcie - Ciasto z piernikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co potrzebujemy:
Ciasto
  • 8 jaj
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao

Krem budyniowy
  • 0,5 l mleka
  • kostka masła/margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki kartoflanki
+ pierniki na jedną warstwę
+ powidła

*z podanych składników piekłam ciasto na blaszce o wymiarach 25x36 cm.


1. Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy żółtka. Mąkę, kakao i proszek przesiewamy do ubitej masy, po czym delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej.

Piec w temperaturze 160 stopni, przez około 20 minut.

2. Masa budyniowa. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę, cały czas miksując.

3. Przestygnięte ciasto rozcinamy na dwa płaty. Pierwszy z nich smarujemy powidłami, a następnie układamy pierniki, po czym pokrywamy je masą budyniową. Na wierzch kładziemy drugi płat ciasta.
Możemy lukrować bądź polewać roztopioną czekoladą.

SMACZNEGO

Kategorie przepisów

Podobne przepisy