Drożdżowe bułeczki nadziewne piernikowym marcepanem


Składniki na 12 bułeczek:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka drożdży
- pół szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- pół kubka ciepłego mleka
- około 20 g masła
- 2 łyżki cukru
Mąkę wsyp do misy elektrycznego miksera dodaj sól i wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone drożdże i wyrabiaj końcówką do ciasta drożdżowego. Podgrzej mleko, dodaj masło i cukier, i wymieszaj. Wlej do wyrabianego ciasta. Ciasto powinno utworzyć coś na kształt luźnej kulki. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodaj mąki. Ciasto przełóż do miski i dostaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj nadzienie.
Nadzienie:
- marcepan około 200g
- 1 - 2 łyżeczek przyprawy piernikowej
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat. Rozwałkuj na płasko i wytnij kułeczka. Formę na muffiny wysmaruj masłem, następnie włóż każde kułeczko do osobnego gniazda. Do środka ciasta włóż marcepanową kuleczkę.

Nastaw piekarnik na 200C. Do nagrzanego piekarnika wstaw napuszone bułeczki i piecz 20 - 25 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.
Upieczone bułeczki przełóż na talerz do wystudzenia (uwaga nadzienie jest bardzo gorące).

Smacznego :)
