Drożdżowe bułeczki nadziewne piernikowym marcepanem
Ten przepis powstał z potrzeby chwili, wielkiej ochoty na coś drożdżowego ze słodkim nadzieniem. Wymieszałam kilka składników zalegających w kuchennych szafkach i mieliśmy podwieczorek. Może ktoś będzie chciał wypróbować ?
Składniki na 12 bułeczek:
Mąkę wsyp do misy elektrycznego miksera dodaj sól i wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone drożdże i wyrabiaj końcówką do ciasta drożdżowego. Podgrzej mleko, dodaj masło i cukier, i wymieszaj. Wlej do wyrabianego ciasta. Ciasto powinno utworzyć coś na kształt luźnej kulki. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodaj mąki. Ciasto przełóż do miski i dostaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj nadzienie.
Nadzienie:
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat. Rozwałkuj na płasko i wytnij kułeczka. Formę na muffiny wysmaruj masłem, następnie włóż każde kułeczko do osobnego gniazda. Do środka ciasta włóż marcepanową kuleczkę. przed pieczeniem Odstaw do ciepłego miejsca do napuszenia.
Nastaw piekarnik na 200C. Do nagrzanego piekarnika wstaw napuszone bułeczki i piecz 20 - 25 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.
Upieczone bułeczki przełóż na talerz do wystudzenia (uwaga nadzienie jest bardzo gorące).
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 bułeczek:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka drożdży
- pół szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- pół kubka ciepłego mleka
- około 20 g masła
- 2 łyżki cukru
Mąkę wsyp do misy elektrycznego miksera dodaj sól i wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone drożdże i wyrabiaj końcówką do ciasta drożdżowego. Podgrzej mleko, dodaj masło i cukier, i wymieszaj. Wlej do wyrabianego ciasta. Ciasto powinno utworzyć coś na kształt luźnej kulki. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodaj mąki. Ciasto przełóż do miski i dostaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj nadzienie.
Nadzienie:
- marcepan około 200g
- 1 - 2 łyżeczek przyprawy piernikowej
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat. Rozwałkuj na płasko i wytnij kułeczka. Formę na muffiny wysmaruj masłem, następnie włóż każde kułeczko do osobnego gniazda. Do środka ciasta włóż marcepanową kuleczkę. przed pieczeniem Odstaw do ciepłego miejsca do napuszenia.
Nastaw piekarnik na 200C. Do nagrzanego piekarnika wstaw napuszone bułeczki i piecz 20 - 25 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.
Upieczone bułeczki przełóż na talerz do wystudzenia (uwaga nadzienie jest bardzo gorące).
Smacznego :)
Wydrukuj przepis