Prosta babka pomarańczowa
Bardzo smaczna, aromatyczna babka o pomarańczowym smaku. Dość wilgotna, długo zachowuje świeżość. Polecam !
przepis znalazłam na stronie I love bake
szklanka = 250 ml
Składniki :
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 225 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej [dałam pół na pół]
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu lub esencji z wanilii
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego [u mnie z 2 pomarańczy]
- szczypta soli
Formę babkową posmarować lekko masłem i oprószyć mąką, strzepując jej nadmiar [w oryginalnym przepisie nie było podanych wymiarów foremki, ja użyłam 2-litrowej formy babkowej z kominkiem, Ø22cm]*
Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
W drugiej misce umieścić masło i cukier, zmiksować na puszystą masę (przez ok.3 minuty). Cały czas miksując dodawać kolejno po jednym jajku.
Następnie nadal miksując dodawać na przemian przesianą mąkę i sok z pomarańczy. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy, wymieszać.
Ciasto wlać do przygotowanej formy babkowej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40-45 minut lub do suchego patyczka [u mnie babka piekła się prawie 90 minut].
Upieczone ciasto zostawić na 15 minut w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjąć je z formy i ostudzić na kratce. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
* polecam użycie nieco większej formy, moja była trochę za mała i przez to musiałam wydłużyć czas pieczenia, ponieważ po 45 minutach środek ciasta był surowy