Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami

Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami

Zdjęcie - Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Idealna szarlotka dla tych,którzy unikają cukru,bo chcą się zdrowo odżywiać lub z innych powodów musieli wykluczyć ze swej diety cukier,a nie chcą pozbawiać się przyjemności jedzenia słodyczy.Tak jak w serniku,który z ksylitolem smakował wyśmienicie,dziś kolej na kruche ciasto z tym najsmaczniejszym zamiennikiem cukru.Kruche ciasto upieczone z dodatkiem ksylitolu idealnie zachowuje chrupiącą strukturę i absolutnie nie zmienia jego smaku.Jedyna uwaga co do intensywności słodkiego smaku.Stosunek 1:1 ,który jest zalecany nie wydaje mi się całkowicie zgodny z prawdą,moim zdaniem ksylitol jest jednak odrobinę mniej słodki.
Zapraszam na pyszną szarlotkę ,mocno owocową i podwójnie chrupiącą,bo z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny.Górę ciasta posypałam cukrem pudrem z ksylitolu,po prostu zmieliłam ksylitol w młynku do kawy.

Składniki:

170 g mąki orkiszowej jasnej 630
100 g maki ziemniaczanej
60 g ksylitolu lub cukru
125 g zimnego masła
1 jajko L
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nałożenie:
90 dkg jabłek
2-3 łyżki ksylitolu
1 budyń waniliowy+3/4 szklanki wody
2 garście żurawiny
garść orzechów włoskich
+2 łyżki ksylitolu

Wykonanie:

  • składniki na kruche ciasto szybko zagnieść.2/3 uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut,resztę do zamrażarki
  • jabłka obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,natępnie pociąć w plasterki.W rondlu jabłka zasypać ksylitolem i podprażyć około 5 minut,aż puszczą maksymalą ilość soku.Budyń wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i cały czas mieszając wlewać do masy jabłkowej,aż całkowicie zgęstnieje.Odstawić do wystudzenia
  • piekarnik nastawić na 190`C.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,a obręcz wysmarować masłem
  • 2/3 ciasta rozwałkować przez folię na wielkość kilka centymetrów większą niż przekrój formy.Wyłożyć ciastem dno foremki i uformować dookoła rant z ciasta.Wyłożyć przestudzoną masę jabłkowa,a na górę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki
  • piec w 190`C 50-60 minut do zrumienienia
  • w młynku do kawy zmielić 2 łyżki ksylitolu na cukier puder.Przed podaniem posypać wystudzone ciasto cukrem pudrem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Zdjęcie - Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów