Po serniczku z mango przyszedł czas na tort melonowy. Pomysł chodził za mną jaki czas, aż w końcu go zrealizowałam. Torcik jest lekki, orzeźwiający, nie za słodki. Idealny do poobiedniej kawy…i wspomnień o minionym lecie…
Spód kruchy. Nawet bardzo. Podczas jedzenie okruszek spadnie to tu, to tam. Taki ciasteczkowy, co jak dla mnie jest wielką zaletą. A masa krówkowa? Po prostu przepyszna - jak to krówki
Ciasto Zebra – ciasto ucierane babkowe – dość znane z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto jest smaczne i rewelacyjnie wygląda – dzieci bardzo chętnie po nie sięgają. Smakiem nie powala na kolana, ale jest po prostu dobre. Jak nie robiliście – warto spróbować.
Puszysty i delikatny biszkopt, który nie opada pod ciężarem pozostałych składników. Powidła, które nadają słodyczy całości. Jednocześnie stanowią dość wyrazisty akcent smakowy. Mięciutkie Katarzynki, otulone rozpływającym się w ustach budyniem.
Ciasto bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Robi się je raz dwa, jedynie wymóg schłodzenia w lodówce stoi na przeszkodzie natychmiastowej konsumpcji.
Nie za słodkie, kakaaowo-migdałowe w smaku i aromacie. Puszyste w środku i z chrupiącymi migdałami z wierzchu. Dzięki bananom w składzie jest lekko wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.
Ciasto niesamowicie kruche, nie namięka nawet trzeciego dnia po upieczeniu.Masa jabłkowa idealnie słodka, o bezbłędnej konsystencji - owoce pozostały lekko kruche i wyczuwalne w smaku (użyłam kortlandów).Budyniowa pianka - delikatne uzupełnienie całości.A jak pachnie...
Przepyszny i lekki sernik kawowy z dodatkiem bitej śmietany. Pomysł na spód zaczerpnęłam od Dorotuś, a reszta jest wynikiem własnej improwizacji.Sernik smakuje rewelacyjnie, koniecznie spróbujcie!
Bułeczki są mięciutkie, wyrośnięte i przyjemnie maślane. Słodkie ciasto z waniliowym posmakiem idealnie pasuje do lekko kwaskowatych jeżyn. Samo ciasto jest całkowicie bezproblemowe podczas wyrabiania a następnie bardzo plastyczne do formowania.