Zimowy sernik kawowy
Przepyszny i lekki sernik kawowy z dodatkiem bitej śmietany. Pomysł na spód zaczerpnęłam od Dorotuś, a reszta jest wynikiem własnej improwizacji.
Sernik smakuje rewelacyjnie, koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
Spód:
2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru
4 łyżki rozpuszczopnego masła
Masa serowa:
700 g twarogu na serniki
300 g serka mascarpone
1 szklanka cukru brązowego
5 jaj
300 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki likieru kawowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki gorącej wody
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wierzch:
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
śmietan fix
czekoladowe precelki
płatki migdałowe
Spód: posiekane orzechy, masło i cukier dobrze wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć folią aluminiową i wcisnąć w nią orzechowy spód.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni i podpiec spód przez 10 minut.
Masa serowa: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić.
Twaróg i mascarpone wymieszać z cukrem, kolejno dodawać po jajku. Następnie wmiksować kwaśną śmietanę, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec dodać przestudzona kawę i likier. Wszystko razem zmiksować , jednak nie za długo, by zbytnio nie napowietrzać masy.
Mase serową wylać na podpieczony spód, przykryć folić aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Ja piekłam na termoobiegu.
Po upieczeniu sernik wsadzić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień, śmietankę kremową ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Posmarować boki sernika i obłożyć płatkami migdałowymi. Wierzch sernika udekorować resztką bitej śmietany i precelkami czekoladowymi.
SMACZNEGO