Ciasto budyniowe 2.0 (wersja fit)
Zdrowsza wersja klasycznego ciasta budyniowego.
Posypane granolą krówkowo-orzechową, która akurat była pod ręką. Przepis na nią podawałam dużo wcześniej, ale też ciasto piekłam już jakiś czas temu. Przyjemnie chrupie, co stanowi fajny kontrast dla kremowej masy budyniowej - również krówkowej.
To już raczej nie klasyczy deser, ale całkiem pożywny wypiek. W moim menu funckonuje jako ciasto śniadaniowe - zamiast kanapek, płatków czy naleśników. Serdecznie polecam.
Składniki na ciasto zdrowa odpowiedź mencookera na publikowane już u mnie ciasto budyniowe; podane z małymi zmianami
- 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- słodzik do smaku (u mnie 30g)
- 1 szklanka oleju - około 180g
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubiony aromat
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany (kopiaste)
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń na 3/4 litra mleka, krówkowy
- słodzik/cukier (opcjonalnie)
Przygotować budyń. Wszystkie składniki na ciasta (za wyjątkiem mąki) wsypujemy do dużej miski i mieszamy mikserem. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką - konsystencja mam byś kleista (w razie potrzeby dolewamy oleju). Wykleić połową ciasta tortownicę, wylać budyń, położyć pozostałą część ciasta (najlepiej odrywać ciasto partiami, rozpłaszczać je w rękach i układać na budyniu płatami). Piec około 40 minut w 180 stopniach.