Ciasto Zebra

Ciasto Zebra

Zdjęcie - Ciasto Zebra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto Zebra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto Zebra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto Zebra – ciasto ucierane babkowe – dość znane z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto jest smaczne i rewelacyjnie wygląda – dzieci bardzo chętnie po nie sięgają. Smakiem nie powala na kolana, ale jest po prostu dobre. Jak nie robiliście – warto spróbować. Świetne do weekendowej, popołudniowej kawy icon smile Ciasto Zebra

SKŁADNIKI:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka wody (dałam zwykła, niegazowaną)
1 szklanka oleju
3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej. Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.
Dodaj żółtka i dalej ubijaj do połączenia się składników.
Mąkę, olej, aromat i wodę dodawaj do ciasta stopniowo i na zmianę, mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.
Ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej dodaj 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Na sam środek formy nakładaj na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta do wyczerpania ciasta.
Piecz około 1 godziny w temperaturze 175ºC do tzw. suchego patyczka.

Zdjęcie - Ciasto Zebra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów