Rogaliki pełnoziarniste

Rogaliki pełnoziarniste
Zdjęcie - Rogaliki pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smaczne były :) Tylko szybko zniknęły :p

Zdjęcie - Rogaliki pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Rogaliki pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 8-10 rogalików
(przepis pochodzi z blogu PerfectMelt Weroniki Król)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 120 g ciepłego mleka
  • chlust oleju lub 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 300 g pełnoziarnistej mąki

Nadzienie:
  • budyń waniliowy, nutella, dżem, twarożek, co tylko chcesz

Przygotowanie:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem z cukrem, dodajemy tłuszcz i część mąki. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, delikatne. Zostawiamy je do podwojenia objętości. Potem podsypujemy mąką, wyrabiamy rozwałkowujemy i wycinany trójkąty. Zwijamy w rogaliki. Potem możemy jeszcze odstawić je na trochę, żeby się napuszyły, posmarować mlekiem lub rozmąconym jajkiem i posypać czekoladą lub orzechami.. Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach [do zarumienienia].


Kategorie przepisów