Bananowe ciasto pełnoziarniste z migdałami

Bananowe ciasto pełnoziarniste z migdałami
Zdjęcie - Bananowe ciasto pełnoziarniste z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To najbardziej lekkie i puszyste ciasto pełnoziarniste, jakie kiedykolwiek upiekłam. Nie ustępuje w tym względzie tradycyjnym.Jest totalnie rewelacyjne! Polecam fanom takich wypieków, ale także osobom, które dopiero się do nich przekonują - zapewniam, że to ciasto Was skutecznie przekona :)Nie za słodkie, kakaaowo-migdałowe w smaku i aromacie. Puszyste w środku i z chrupiącymi migdałami z wierzchu. Dzięki bananom w składzie jest lekko wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.

Zdjęcie - Bananowe ciasto pełnoziarniste z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składnik:
przepis z moimi zmianami od Kasi z Gotuję, bo lubię
Suche :
  • 1 pełna szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru (dałam 1/4, ale ja lubię takie nie-słodkie)
  • 2 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • garść migdałów w płatkach

Mokre:
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 mocno dojrzałe banany


W misce połączyć wszystkie suche składniki. Banany pokroić i razem z mlekiem, olejem i jajkiem zmiksować blenderem (ostatecznie przy pomocy widelca rozgnieść banany i połączyć je z resztą mokrych składników). Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką do ich połączenia.
Ciasto przelać do foremki (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i posypać migdałami. Piec w 180 stopniach około 45 minut - do suchego patyczna (wbitego w środek ciasta).
Foremka - nieduża keksówka, mniej więcej o wymiarach 11x21 cm

Zdjęcie - Bananowe ciasto pełnoziarniste z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów