Mazurek z krówkami i orzechami

Zdjęcie - Mazurek z krówkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na wstępie należy zaznaczyć, że mazurek z krówkami to ZŁO! Uzależniające i wciągające.
Odkroiłam parę kawałków na potrzeby zdjęć. Wzięłam jeden na spróbowanie, potem jednak sięgnęłam po kolejnego... i kolejnego... i jeszcze czwartego... pewnie gdybym całego pokroiła niedużo by zostało na nadzielę ;)
Skoro już dogłębnie zanalizowałam jego walory smakowe (tak będę sobie tłumaczyć moje łakomstwo), napiszę słów kilka - a nóż ktoś pokusi się go przygotować za rok.

Spód kruchy. Nawet bardzo. Podczas jedzenie okruszek spadnie to tu, to tam. Taki ciasteczkowy, co jak dla mnie jest wielką zaletą. A masa krówkowa? Po prostu przepyszna - jak to krówki :) I do tego ciągnąąąca, o silnych właściwościach mordoklejkowych. No i jeszcze orzechy - przyjemnie chrupiące w ciągutkowej masie.
P.S. To mój pierwszy prawdziwy mazurek, z którego jestem mega zadowolona.
Przy okazji dziękuję Aś za wpuszczenie mnie do swojej kuchni, mimo że w efekcie złamałam wałek i zmarnowałam trochę cennego sera na sernik :p


Zdjęcie - Mazurek z krówkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mazurek to miks dwóch przepisów. Spód z Moich Wypieków, masa krówkowa z Przy kubku kawy.

Kruchy spód

  • 35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki
  • 10 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować [najlepiej na od razu na papierze do pieczenia, którym będzie wyłożona blacha], ponakłuwać widelcem, ozdobić pozostałym ciastem, upiec na jasnozłoty kolor. Piec na blaszce 35 x 25 cm (ale spokojnie można również na 40x25 cm) w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut [piekłam ok. 30 minut] . Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być.


Masa krówkowa

  • 0,5 kg krówek
  • 1 szklanka mleka (lepiej niepełna)
  • 2 łyżki masła

Cukierki zalać mlekiem i gotować stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Gotować jeszcze 5-10 minut na małym ogniu, żeby masa lekko zgęstniała i mleko troszkę odparowało. Ciepłą masą zalać przygotowane ciasto. Można przyozdobić np. zmielonymi migdałami. Zostawić ciasto w lodówce na min. godzinę, aż masa zgęstnieje [nie wstawiałam do lodówki, masa i tak bardzo szybko gęstnieje].

*Do masy dodałam drobno pokrojone orzeszki ziemne. Wylałam na spód trochę masy, wysypałam orzeszki i zalałam je pozostałą masą. Użyłam ich dodatkowo do dekoracji. Łącznie wykorzystałam około 150 g.

Zdjęcie - Mazurek z krówkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Przy okazji życzę Wam CUDOWNYCH ŚWIĄT!
Zdjęcie - Mazurek z krówkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka waniliowa

Babka waniliowa

figmara figmara
figowe smaki

Jaglana babka z migdałami i polewą marcepanową

Jaglana babka z migdałami i po…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Babka białkowa kokosowo – makowa
2

Babka białkowa kokosowo – mako…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Babka migdałowa
8

Babka migdałowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Drożdżowa babka na białkach
2

Drożdżowa babka na białkach

Kaś Kaś
Bake&Taste

Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanocna babka drożdżowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog