Jeżynianki waniliowe

Jeżynianki waniliowe
Zdjęcie - Jeżynianki waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed opublikowaniem tego postu Google rzekło: "Podana fraza - jeżynianki - nie została odnaleziona". Nazwa nie jest zbyt odkrywcza, ale świadomość poszerzenia wiedzy wujka Google jest bezcenna :)
Bułeczki są mięciutkie, wyrośnięte i przyjemnie maślane. Słodkie ciasto z waniliowym posmakiem idealnie pasuje do lekko kwaskowatych jeżyn. Samo ciasto jest całkowicie bezproblemowe podczas wyrabiania a następnie bardzo plastyczne do formowania. Bułki z tego przepisu posiadają jeszcze jedną ogromną zaletę - są równie dobre, o ile nie lepsze!, na drugi dzień. Polecam!

Zdjęcie - Jeżynianki waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiz cukrem demerara

Przepis pochodzi z blogu Liski White Plate. Podmieniłam jagody na jeżyny.
Zaczyn:
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki* mleka
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/4 łyżeczki cukru

Ciasto:
  • 120 g masła o temp pokojowej
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl mleka
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka z cytryny (2 łyżki)
  • 3,5 szkl mąki [u mnie 4]

Moje nadzienie: jeżyny (ok. 400 g) cukier (ok. 3/4 szklanki) cukier waniliowy łyżka bułki tartej
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.
W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.
Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić jeżynami wymieszanymi z cukrem, cukrem waniliowym i bułką tartą [jeżyny nie będą mocno oblepione tą mieszanką, warto więc dosypać do środka bułki jej dodatkową łyżeczkę]. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem [lub posypać je cukrem pudrem po upieczeniu).
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jeżynianki i piec ok. 30 minut, lub do czasu zarumienienia.
*szklanki o pojemności 200 ml

Zdjęcie - Jeżynianki waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów