Kokosanki chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku takie jak lubię zresztą nie tylko ja, szybkie i proste w wykonaniu - do kawki jak znalazł polecam :-)
Przepis na mięciutkie, delikatne a zarazem wilgotne ciasto maślankowe zna już większość gospodyń w Polsce. Ja również wiele razy je piekłam z przeróżnymi owocami, z kruszonką lub bez i zawsze pysznie smakowało. Ale żeby dodać do niego mój ulubiony kardamon, to jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy.
Kwaśna i cierpka żurawina, a do kompletu słodka biała czekolada. Po zjedzeniu pierwszego kawałka nie byłam zachwycona takim połączeniem. Sernik wydawał mi się zbyt słodki, a żurawina zbyt kwaśna. Jakoś nie przypadła mi do gustu ta różnica smaków ... aż do zjedzenia kolejnej porcji. Stwierdziłam, że sernik jest całkiem dobry - i właściwie już nie przeszkadzają mi te kontrastowe smaki. Prawdę mówiąc z każdą godziną staje się coraz smaczniejszy :)
Dawno już chciałam je zrobić. Lubię bardzo połączenie czekolady z miętą. Jest jednocześnie słodkie i orzeźwiające. Sernikobrownies to jeden z ulubionych rodzajów ciasta, więc postanowiłam spróbować. Nie miałam kropelek miętowych, dałam więc syrop miętowy, a zamiast barwnika spożywczego użyłam zieloną, sproszkowaną herbatę matcha. Ciasto wyszło pyszne, mocno czekoladowe, ale troszkę za mało miętowe. Następnym razem użyję kropelek miętowych:). Polecam!
Moim skromnym zdaniem ta tarta wygląda absolutnie spektakularnie! Jest baaardzo słodka, dlatego na deser wystarczy zjeść jej jeden kawałek popijając (koniecznie) filiżanką gorzkiej kawy. Myślę, że może stać się fajną alternatywą dla wielkanocnego mazurka- kajmakowa masa i orzechy to przecież typowo świąteczny zestaw.
Nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurka - więc i tym razem musiał się znaleźć na moim stole. Przepis znalazłam u Margot - zaciekawił mnie nietypowy skład ciasta i ciekawy przepis na masę kajmakową. To chyba najsmaczniejszy mazurek, jaki miałam okazję robić do tej pory :)
Sernikobrownies - wilgotne, ciężkie, aż zakalcowate ciasto czekoladowe z masą serową. Rok temu piekłam je z malinami, a niedawno spróbowałam z jagodami. Też pyszne, szczególnie dzieci były nim zachwycone! Tylko, że do wersji z jagodami warto zmniejszyć ilość cukru - o czym niestety zapomniałam i wyszło niesamowicie słodkie!!!
Pyszne wiśnie w rumie i gorzka czekolada połączone z aromatycznym cynamonem, wanilią i skórką pomarańczową, zatopione w masie serowej - to wersja "na bogato", zdecydowanie świąteczna. Tyle dobrego w jednym serniku :) Podany z czekoladowym sosem i wiśniami uszczęśliwi niejednego łasucha ( mnie uszczęśliwił ;) ). Ma jedną wadę - jedna porcja tego smakołyku ma ponad 1000 kalorii ... Ale w święta można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa ;)
Cappuccino to jedno z moich najpyszniejszych ciast. Jest wiele jego wersji ale moja ulubiona to dobrze nasączony biszkopt z dodatkiem pysznej masy z serków homogenizowanych i mleka w proszku posypane kawą ewentualnie czekoladą. Ja tym razem nasączyłam ciasto kawą z dodatkiem nalewki waniliowej.
Robiąc to ciasto myślałam, że mi się nie uda, że wyjdzie zakalec, w dodatku tak długo się piekło, że już zwątpiłam. Ale po wystudzeniu i ukrojeniu pierwszego kawałka ciasto okazało się hitem długiego weekendu. Zniknęło w ciągu jednego popołudnia. Kolejny raz przekonałam się także wyższości malin nad innymi owocami, przynajmniej jesli idzie o zapach i smak w formie zapiekanej. Pachnie bosko w całym mieszkaniu a nawet u sąsiadów:)
Robiłam wersję bez posypywania góry płatkami migdałowymi oraz z płatkami, wypróbowałam z dżemem z czarnych porzeczek, a także z czerwonych. Obie wersje przepyszne, zdecydowanie polecam! Ja na pewno zrobię je jeszcze nie raz. :)
Ten przepis znalazłam w swoich karteluszkach. Ciasto możecie spotkać pod inną nazwą jako miodownik(podawałm kilka lat temu). Składniki takie same a dwie różne nazwy.