Sernikobrownies z jagodami
Sernikobrownies - wilgotne, ciężkie, aż zakalcowate ciasto czekoladowe z masą serową. Rok temu piekłam je z malinami, a niedawno spróbowałam z jagodami. Też pyszne, szczególnie dzieci były nim zachwycone! Tylko, że do wersji z jagodami warto zmniejszyć ilość cukru - o czym niestety zapomniałam i wyszło niesamowicie słodkie!!! W każdym razie bardzo polecam, a przepis podaję już ze zmianami Atiny - następnym razem ja również je zastosuję:D
Sernikobrownies z jagodami
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 200g cukru pudru
- 5 jajek
- 100g mąki pszennej
- 500g serka kremowego
- cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- 300g jagód albo borówek - świeżych lub mrożonych (można dać nieco więcej)
Blaszkę 20x30 cm (może byc mniejsza) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Masło i 100g cukru pudru zmiksować na gładką masę, następnie dodać 3 jajka, wbijając po jednym i dobrze miksując po dodaniu kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę i miksować dalej. Następnie dodac mąkę i wymieszać. 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki.
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (100g), 2 jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na ciasto w blaszce. Na wierzch rozłozyc resztę masy czekoladowej i ułozyć owoce.
Piec w temp. 170 st C przez 45-60 minut. Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.
Smacznego!