To jeden z najlepszych przepisów na szarlotkę jaki znam. Robiłam ja już tak często, że nie muszę zaglądać do przepisu ale myślę, że warto go przypomnieć.
Sernik nie jest tak ciemny, jak w oryginale, ale to nie szkodzi;) Był pyszny i szybko znikał. Czekolada i kawa doskonale do siebie pasowały, a wierzch ze śmietanki był ciekawym dodatkiem.
Pomarańczowa babeczka, pachnąca, wilgotna, mięciutka. Oblana pomarańczowym lukrem. Posypana skórką pomarańczową i odrobiną startych migdałów. U mnie w kształcie serca, które z niej wycięłam by podarować mojemu Ukochanemu w Walentynki :). Smakowała bardzo, zarówno Dużemu jak i Małemu Chłopcu. Bardzo polecamy!
Lubię ciasta z makiem, ale suchym. Za takimi typu zwijany makowiec z ogromna ilością masy makowej, nie przepadam , co najwyżej mogę zjeść od czasu do czasu makowiec krucho - drożdżowy mojej Mamy, albo torcik bez mąki.
Potrzebowałam pysznego ciasta, które napewno się uda i zachwyci gości. W takiej sytuacji zajrzałam na Moje wypieki i znalazłam ten oto tort a, że masę chałwową robiłam już nie raz, długo się nie zastanawiałam. Tort jest doskonały. Bardzo wyraźny w smaku, dość słodki, chociaż ja zmniejszyłam ilość cukru, ale ta słodycz została przełamana konfiturą wiśniową. Miłośnikom chałwy będzie smakował.
Ucierane ciasto z migdałami na cieniutkim kruchym spodzie , a pomiędzy nimi dżem malinowy. Wierzch można dodatkowo posypać płatkami migdałowymi - w moim przypadku były to zmielone migdały. Wypiek całkiem prosty do zrobienia i bardzo smaczny.
Do zrobienia tej niesamowitej, smacznej i efektownej babki drożdżowej natchnął mnie ten koszerny przepis. Znalazłam go oczywiście przez przypadek i pomyślałam, że to genialny przepis. Ale zamiast samej zrobić krem czekoladowy postanowiłam wykorzystać gotowca - nutellę :-)
Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała kolejnego przepisu na sernik. Jak tylko ciasteczka Oreo pojawiły się w sklepach wiedziałam, że je kupię właśnie po to, by zrobić to ciasto. :) Sernik jest pyszny, bardzo go polecam! Zrobiłam dokładnie tak jak Dorotka, dając ciastka do spodu oraz posypując nimi górę. Można także dodać Oreo do masy serowej, zrobię tak następnym razem, bo serniczek z pewnością powtórzę. :)
Nie tylko, bo figi i chili należą do najskuteczniejszych afrodyzjaków:) A ciasto....diabelsko słodkie, niebiańsko pyszne! Intensywnie karmelowy, pyszny, kruchy spód i masa, ale jaka! Karmelowo - figowa, lekko ciągnąca, baaaardzo słodka z lekko pikantną nutą. Super! Po upieczeniu tak pachnie, że musiałam spróbować... jeszcze ciepłe, chociaż trochę, to nic, że się nieco rozwalało, bo w smaku boskie!
Ciekawe i smaczne ciasto, na które przepis znalazłam u Majanki. Ona wyszperała go na blogu Gani76. Miałam ogromną ochotę na placek z serem. Szybki przegląd lodówki zaowocował znalezionym małym wiaderkiem twarogu. Na normalny sernik było go trochę za mało, do sklepu iść mi się nie chciało, więc poszukałam czegoś pośredniego. Wybór padł właśnie na Cielaczka.
Czasami mam ochotę na zwyczajne, mało wyszukane ciasto. Nie ma tu niezwykłych składników, raczej takie, co zawsze są w domu i można z nich wyczarować ciasto w każdej chwili, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. Ciasto jest bardzo dobre i szczerze je polecam.
Potrzebowałam przepisu na szybkie ciasto, które mogłabym zabrać do pracy i poczęstować koleżanki podczas wspólnego sprawdzania arkuszy egzaminacyjnych. Przeglądając książeczkę "Kuchnia włoska" wpadłam na ten przepis i postanowiłam go wypróbować.
Po upieczeniu okazało się, że jest to bardziej sernikobrownie niż sernik - intensywnie czekoladowe ciasto jest ciężkie, wilgotne i słodkie. Dobrze się komponuje z delikatną serową masą. Jedyne, co bym zmieniła w przepisie, to ilość cukru w cieście - następnym razem nieco bym ją zmniejszyła.