Góralski przekładaniec
Ten przepis znalazłam w swoich karteluszkach. Ciasto możecie spotkać pod inną nazwą jako miodownik(podawałm kilka lat temu). Składniki takie same a dwie różne nazwy.
składniki:
50 dag mąki
1/2 szklanka cukru
2 jaja
1 łyżka sody
1/2 szklanka miodu
15 dag margaryny
składniki na masę:
1/2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mleka
25 dag masła
1 szklanka cukru
1/2 olejku migdałowego
Margarynę rozpuścić z miodem. Jajka ubić na parze. Gdy masa przestygnie dodać mąkę wymieszaną z sodą, cukier i ubite jajka. Składniki połączyć i zagnieść ciasto a następnie podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w nagrzanym do 180st. piekarniku przez 5 do 7minut (musi się zrumienić).
Mleko zagrzać, wrzucić kaszę i ugotować gęstą masę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzoną kaszę i miksować, czynność powtarzać. Do masy dodać olejek migdałowy. Upieczone placki przełożyć kremem. Ciasto zaraz po upieczeniu jest twarde i musi swoje odstać. Najlepiej smakuje następnego dnia. Robi się miękkie i bardzo dobrze się kroi.