Czerwona kapusta duszona w soku pomarańczowym
Czerwona kapusta,zwana też modrą to środkowo-europejski klasyk.Wspaniały,energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu.Szczególnie teraz w listopadzie,gdy na stołach króluje gęś jest wręcz niezastąpionym dodatkiem do wszystkich dań z gęsiny.Super smakuje duszona w cydrze (przepis:tutaj ) lub zastępczo w soku jabłkowym.Dzisiejsza wersja jest równie smakowita..Sok pomarańczowy i goźdzki nadają niezrównanego aromatu,żurawina słodyczy,a imbir delikatnie wyostrza smak.To lekka ,dietetyczna wersja bez smażonej cebulki i bez zasmażki.
Składniki:
1/2 kapusty czerwonej
1,5 szklank soku pomarańczowego
3 goździki
50-60 g suszonej,słodkiej żurawiny
1 jabłko
3-4 cm imbiru
1 łyżka octu
2 łyżki oleju
sól,pieprz
Wykonanie:
- kapustę obrać z wierzchnich ,zwiędłych liści .Przekroić na pół,wyciąć głąb i poszatkować
- jalbłko obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,nastepnie w plastry
- na oleju podprażyć w rondlu jabłka,dołożyć kapuste,wlać sok pomarańczowy,rozdrobniony imbir,goździki i żurawinę
- dusić pod przykryciem,aż będzie miękka,około 45 minut.Czas zależy od tego jak grubo poszatkowana z kostała kapusta.Na koniec zakwasić octem lub sokiem z cytryny do smaku doprawić solą i pieprzem.Podawać na gorąco