Ziemniaki faszerowane fetą i czarnymi oliwkami
Wreszcie chwila wytchnienia między egzaminami, tak więc dzielę się z Wami przepisem, który przygotowałam dawno temu, a nie było okazji by go opublikować. Danie banalnie proste, ale dzięki temu pyszne! Zdecydowanie musicie spróbować ziemniaków z fetą i oliwkami!
Składniki (2 porcje):
4 średnie ziemniaki
90g śmietany 12%
180g sera feta
garść czarnych oliwek
pieprz ziołowy
natka pietruszki
Dobrze umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie (ok.35minut). Następnie jeszcze ciepłe przekrawamy na pół i wydrążamy z nich odrobinę miąższu tak by powstały niezbyt duże zagłębienia.
Fetę ze śmietaną mieszamy, by powstała pasta. Do masy dodajemy oliwki pokrojone na plasterki i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy i faszerujemy pastą ciepłe ziemniaki. Tak przygotowane wsadzamy na ok.10 minut do piekarnika na 190st C.
Podajemy ciepłe, przystrojone natką pietruszki.