Ziemniaki faszerowane fetą i czarnymi oliwkami

Ziemniaki faszerowane fetą i czarnymi oliwkami

Wreszcie chwila wytchnienia między egzaminami, tak więc dzielę się z Wami przepisem, który przygotowałam dawno temu, a nie było okazji by go opublikować. Danie banalnie proste, ale dzięki temu pyszne! Zdecydowanie musicie spróbować ziemniaków z fetą i oliwkami!
Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane fetą i czarnymi oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (2 porcje):

4 średnie ziemniaki

90g śmietany 12%

180g sera feta

garść czarnych oliwek

pieprz ziołowy

natka pietruszki

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane fetą i czarnymi oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane fetą i czarnymi oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane fetą i czarnymi oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dobrze umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie (ok.35minut). Następnie jeszcze ciepłe przekrawamy na pół i wydrążamy z nich odrobinę miąższu tak by powstały niezbyt duże zagłębienia.
Fetę ze śmietaną mieszamy, by powstała pasta. Do masy dodajemy oliwki pokrojone na plasterki i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy i faszerujemy pastą ciepłe ziemniaki. Tak przygotowane wsadzamy na ok.10 minut do piekarnika na 190st C.
Podajemy ciepłe, przystrojone natką pietruszki.
Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane fetą i czarnymi oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów