Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym

Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym

Wprawdzie mrożony bób jest dostępny przez cały rok, jednak miłośnicy tego warzywa doskonale wiedzą, że najlepsze są młode, świeże ziarna, którymi możemy cieszyć się wyłącznie wczesnym latem.
Bób uprawiany był w rejonie Morza Śródziemnego już w neolicie. Na polskich ziemiach znano go od epoki brązu. Niepozorne, zielone nasiona tej rośliny strączkowej są niezwykle cennym uzupełnieniem codziennej diety, dlatego warto włączyć je do letniego menu. Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży. 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.
Ugotowane ziarna bobu można jeść same lub skropione oliwą i cytryną, oprószone solą morską i pieprzem. Kto choć raz spróbował bobu, ten wie, że jedzenie go jest uzależniające. Można go skubać i skubać, aż zobaczymy dno miski. W Hiszpanii bób smaży się z boczkiem i czosnkiem, a przed samym podaniem skrapia odrobiną octu winnego. Francuzi podają puree z bobu jako dodatek do pieczonego lub duszonego królika, a jedną z najbardziej znanych potraw egipskich jest ful medames- gulasz z bobu, czosnku i kuminu.
Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem.
Zdjęcie - Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

garść listków świeżej mięty

sok z cytryny

1/2 łyżeczki soli

świeżo mielony czarny pieprz

saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem

2 ząbki czosnku (opcjonalnie)zmiażdżone

woreczek młodego bobu, ugotowany w osolonej wodzie

Zdjęcie - Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obieramy z zewnętrznej osłonki.
Dressing:

Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól, pieprz, czosnek, olej z czosnkiem i drobno pokrojone listki mięty. Mieszamy składniki sosu, aż powstanie gładka emulsja. Przygotowanym dressingiem polewamy bób, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.


Zdjęcie - Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gość w kadrze;)Zdjęcie - Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA i serwis ZpierwszegoTłoczenia.pl. Do zabawy zaprasza Majana:http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html

Kategorie przepisów