Szparagi pieczone w pergaminie
Bardzo ciekawy sposób przygotowania i podania szparagów - szparagi pieczone w pergaminie. Danie bardzo proste i szybkie, do podania na co dzień i od święta. Możesz szparagi podać odpakowane lub w paczuszkach przewiązanych dekoracyjnym sznurkiem i ozdobione majowymi kwiatami. Szparagi ułożyłam na zielonych listkach czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Dodatkowo do paczuszek zapakowałam po gałązce tymianku cytrynowego i masełko czosnkowe.
Szparagi z dodatkiem ziół są pełne smaku i aromatu, a metoda bardzo wygodna. Polecam!
Składniki na 2 porcje:
500-600 g mieszanych szparagów
liście czosnku niedźwiedziego - ilość dowolna
liście lubczyku - ilość dowolna
gałązki tymianku
sól, pieprz
2 krążki masełka czosnkowego
sól, pieprz
2 arkusze pergaminu
Wykonanie:
- szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obrać nożykiem do warzyw. Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem zioła. Odciąć zgrubiałe ogonki z czosnku nieźwiedziegio i lubczyku
- na 2 kawałkach pergaminu ułożyć listki czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Na ziołach rozłożyć szparagi, gałązki tymianku oraz masełko czosnkowe. lub płatki zwykłego masła, następnie oprószyć solą i pieprzem. Pergamin zawinąć i boki założyć pod spód, lub związać boki na kształt cukierka. Zawinąć niezbyt ściśle, tak by był dostęp powietrza
- piec w 200`C około 15 minut
- podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z fioletowymi ziemniakami i łososiem. Całe danie z piekarnika, szybko i wygodnie