Dziś świadomie, nie tak bardzo dla zdrowia, jak dla smaku będzie galaretka drobiowa. A przy okazji podpowiedź, jak sklarować galaretę, żeby była krystalicznie czysta i przejrzysta.
Do tego przepisu wykorzystałam piwo ciemne, które nadało potrawie specyficznego delikatnego posmaku…. Potrawka jest delikatna i aromatyczna i naprawdę warto ją przygotować… Zapraszam, oto kurczak w piwie :)!
Dziś przedstawiam pomysł na przepyszny i szybki letni obiad. Soczysty kurczak przygotowany z sezonowymi warzywami takimi jak cukinia, czy fasolka szparagowa i pysznym sosem z winem i ziołami. Szybki, jednogarnkowy obiad, idealny dla zapracowanych na posiłek w tzw „tygodniu” i dbających o linię :-)
Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron z pikantną potrawką z kurczaka na winie z chilli i ziołami, posypany świeżo startym parmezanem – poezja! Niby niewiele składników a efekt przepyszny. Polecam!
Kupiłam botwinę. Liście były tak ogromne, że postanowiłam zrobić gołąbki. Liscie botwinki są bardzo delikatne, najlepiej sprawdziło się ugotowanie ich na parze. Liście pachną szpinakiem. Zrobiłam z kaszą jaglaną i z czerwoną soczewicą. Obie wersje są pyszne.
Na wolnym ogniu gotować pod przykryciem do miękkości mięsa. W tym czasie umyć warzywa. Kalafior "porwać", "połamać" w drobne cząstki. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę...
Alternatywą dla niezbyt zdrowej choć przepysznej fasolki z masłem i bułką tartą może być jarzynka z fasolki i pomidorów. Pachnąca czosnkiem i ulubionymi ziołami na pewno urozmaici obiad a i jako samodzielna przekąska na lekką kolację też może wystąpić.
Ciasto drożdżowe na takiej ilości żółtek jest cudownie delikatne i mięciutkie, truskawki są równo rozłożone, więc można cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie. I jak zwykle okazało się, że przygotowałam za mało...
Uwielbiam pierogi ruskie, ale ze sztywnym barkiem nie poszaleję przy zagniataniu ciasta. Więc ze składników, które zwykle lądują w farszu pierogów, przygotowałam coś zupełnie innego. odstępstwem było również zastąpienie smażonej cebulki posiekanym szczypiorkiem.
Szybka, smaczna przekąska. Nie jestem jakimś wielkim fanem paluszków krabowych, ale w tym wydaniu są całkiem smaczne. Miseczki z ciasta francuskiego można przygotować dzień wcześniej, przed podaniem napełnić sałatką.
Pyszny miks truskawek i borówek amerykańskich, tym razem nie na maślance ani kefirze, ale na mleku kokosowym, którego smak świetnie komponuje się z owocami jagodowymi. Pyszota :)
A podałam tym razem pożywny dahl z kalafiora, z groszkiem i czerwoną soczewicą. Danie z pozoru zimowe, ale o tej porze roku kalafiory są pyszne. No i jeszcze ten zielony groszek. W połączeniu z plackami, danie okazało się hitem dnia, a mnie przypadł go gustu także fakt, że ugotowało się w zaledwie kilkanaście minut.
Na polskich sadach powoli zaczynają pojawiać się pierwsze jabłka, tzw letnie, które są o wiele delikatniejsze od tych jesiennych i nie nadają się na dłuższe przechowywanie. Dlatego najlepiej zjeść je od razu lub upiec wspaniałą, kruchą szarlotkę. Ale żeby nie było znowu zbyt monotonnie, to dzisiejszą proponujemy z budyniem :)