Ziemniaki à la ruskie
Uwielbiam pierogi ruskie, ale ze sztywnym barkiem nie poszaleję przy zagniataniu ciasta. więc ze składników, które zwykle lądują w farszu pierogów, przygotowałam coś zupełnie innego. odstępstwem było również zastąpienie smażonej cebulki posiekanym szczypiorkiem. odpowiadało to bardziej mojej koncepcji letniego dania.
faszerowane ziemniaki
- 4-5 dużych ziemniaków,
- 15 dkg wędzonego boczku,
- 15 dkg białego sera,
- pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki,
- sól, pieprz
wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach. ostudzić je w zimnej wodzie. przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką pozostawiając 5 mm boki. wydrążone środki przecisnąć przez praskę. boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni. skwarki dodać do ziemniaków, tłuszcz pozostawić. dodać przeciśnięty przez praskę biały ser i posiekany szczypior. dobrze wymieszać i mocno doprawić, zwłaszcza pieprzem. farsz nakładać z górką do ziemniaków. ziemniaki ułożyć na blasze, polać wytopionym z boczku tłuszczem. piec około 30 minut w 200 st. C lub do momentu, gdy ich wierzch się zrumieni.