Dahl z kalafiora i soczewicy
Chciałoby się powiedzieć, że nie samym chlebem żyje człowiek. Nie samymi plackami naan, bo o nich właśnie pisałam ostatnio. O nich i o mojej wczesnej fascynacji Orientem. To były czasy, gdy wiedza o Indiach sprowadzała się do wiedzy na temat długich, zwiewnych spódnic. Moja była najładniejsza… Pamiętam ją do dziś, choć trudno wymienić mi wszystkie jej kolory, a było ich sporo. Pamiętam maleńkie, blaszane dzwoneczki przytwierdzone do paska i to, jak niemiłosiernie farbowała podczas prania… Dzisiaj o dalekim świecie wiemy więcej. Znamy go z podróży, z telewizji i internetu. Nawet Indie wydają się być już o setki kilometrów bliżej niż wówczas.
Przez ostatnie lata przeżyłam już fascynację kuchnią włoską i chociaż wciąż jest mi bliska, ciągle kojarzy mi się z domem, z babciną kuchnią, to znów chętniej wyruszam w podróż do krajów azjatyckich i tam szukam kulinarnych inspiracji. Kuchnia indyjska to kuchnia z sercem i duszą. Pełna smaku i harmonii – bogata, a jednocześnie bajecznie prosta.
Wracając jednak do chlebków naan – coś w końcu trzeba do nich podać. A podałam tym razem pożywny dahl z kalafiora, z groszkiem i czerwoną soczewicą. Danie z pozoru zimowe, ale o tej porze roku kalafiory są pyszne. No i jeszcze ten zielony groszek. W połączeniu z plackami, danie okazało się hitem dnia, a mnie przypadł go gustu także fakt, że ugotowało się w zaledwie kilkanaście minut.Składniki:
(4-6 porcji)
- 1 średni kalafior
- 200g (1 szklanka) czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki curry indyjskiego
- 2 łyżki oliwy
- 1l bulionu warzywnego
- 1 szklanka zielonego groszku
- sól
- pieprz
- natka kolendry lub pietruszki do podania
- jogurt do podania
Przygotowanie krok po kroku:
- Rozgrzej garnek o grubym dnie. Wlej oliwę, dodaj posiekaną w piórka cebulę i czosnek. Zeszklij.
- Dodaj curry indyjskie i/lub garam masala i chwilę podsmaż aż zacznie intensywnie pachnieć.
- Dodaj soczewicę i wymieszaj. Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem 15 minut na małym ogniu.
- Kalafiora podziel na małe różyczki. Dodaj do gotującej się soczewicy. Gotuj kolejne 10 minut lub do chwili aż kalafior zmięknie, ale pozostanie jędrny. W tym czasie soczewica powinna zacząć się rozpadać.
- Na koniec dodaj groszek i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem posyp natką.
- Podawaj z gęstym jogurtem i pieczywem lub ryżem.
Smacznego!