Jarzynka z fasolki szparagowej
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Alternatywą dla niezbyt zdrowej choć przepysznej fasolki z masłem i bułką tartą może być jarzynka z fasolki i pomidorów. Pachnąca czosnkiem i ulubionymi ziołami na pewno urozmaici obiad a i jako samodzielna przekąska na lekką kolację też może wystąpić.
Składniki- fasolka szparagowa - 300 g
- pomidory - 2
- cebula - 1
- czosnek - 2 ząbki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- białe wino - 1 szklanka
- oliwa
- bazylia suszona - 1 łyżeczka
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Fasolkę umyć, obrać z korzonków. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i chwilę razem przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, bazylię, wlać wino i zagotować. Dodać fasolkę (powinna być zakryta płynem) i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. aż płyn prawie całkiem wyparuje. Pod koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)