Zupa kalafiorowa z koperkiem na Pyszny Dzień
Pyszna zupka na pyszny dzień.
Składniki:
porcja rosołowa (dwa udka z kurczaka),
kalafior,
3-4 marchewki,
1 cebulka,
garść koperku,
kilka ziemniaczków.
Opcjonalnie dwa kawałki chleba do zrobienia grzanek.
Pieprz, sól.
Przygotowanie: Wlać do garnka około 1,5 l wody, wrzucić umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięsko. Nieco doprawić solą i pieprzem. Na wolnym ogniu gotować pod przykryciem do miękkości mięsa. W tym czasie umyć warzywa. Kalafior "porwać", "połamać" w drobne cząstki. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Koperek umyć, osuszyć. Cebulę przygotować, pokroić w krążki i odsmażyć na złocisty kolor. Kiedy mięso jest ugotowane, wyjąć. Zdjąć nadmiar "szumu" z wywaru. Wrzucić warzywa. Gotować do miękkości. Doprawić pieprzem i solą. Pod koniec dorzucić koperek posiekany na bardzo drobno, cebulkę i włożyć z powrotem mięsko. Ja obieram mięsko i takie kawałki wrzucam do zupy. Na kościki z niecierpliwością oczekuje Psiak. Doprowadzić do wrzenia. Można zabielić śmietaną 18%, ale to wedle uznania.
Podać można z grzankami bezpośrednio nakładanym mi na talerz. - Chlebek pokrojony w kosteczkę i podgrzany na suchej patelni.