Kurczak z warzywami z patelni
Dziś przedstawiam pomysł na przepyszny i szybki letni obiad. Soczysty kurczak przygotowany z sezonowymi warzywami takimi jak cukinia, czy fasolka szparagowa i pysznym sosem z winem i ziołami. Szybki, jednogarnkowy obiad, idealny dla zapracowanych na posiłek w tzw „tygodniu” i dbających o linię :-) Pycha!
Scroll down for recipe in English
Kurczak z warzywami z patelni
(4 porcje)
Składniki:
- 2 garści świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżeczki posiekanych listków świeżego tymianku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 średnie czerwone cebule, pokrojone w plasterki
- 1 średnia cukinia pokrojona w plasterki
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 łyżka sosu Worcestershire
Przygotowanie:
- Wrzuć fasolkę do lekko osolonego wrzątku, dodaj szczyptę cukru i gotuj przez około 10 minut (powinna być ugotowana, jednak lekko chrupiąca). Odcedź i odstaw.
- Kurczaka umyj, osusz, oddziel pałki od nadudzi i dokładnie natrzyj tymiankiem, solą i pieprzem. Na dużym ogniu rozgrzej dużą patelnie wraz z 1 łyżką oleju, włóż doprawionego kurczaka i smaż przez 5-6 minut.
- Następnie obróć udka na drugą stronę i dodaj do patelni cebulę. Smaż kolejne 6 – 8 minut, mieszając od czasu do czasu i obracając kurczaka w razie konieczności. Gdy udka będą już usmażone wyjmij wraz z cebulą z patelni i odstaw.
- Na tej samej patelni ponownie rozgrzej kolejną łyżkę oleju, włóż cukinię i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty. Wyjmij cukinię z patelni i odstaw wraz z kurczakiem.
- Do patelni wlej wino, 1/2 szklanki wody i sos Worcestershire. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdrapując resztki kurczaka z dna patelni. Teraz włóż ponownie kurczaka wraz z usmażonymi warzywami i fasolką. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne i gotuj całość jeszcze przez kilka minut. Podawaj kurczaka z warzywami i pysznym sosem.
Smacznego!
English version
Skillet chicken with vegetables
(4 servings)
Ingredients:
- 2 handfuls fresh of frozen green beans, trimmed
- 4 chicken legs
- 4 teaspoons fresh thyme, finely chopped
- salt and black pepper to taste
- 2 tablespoons canola oil
- 2 medium red onions, sliced and halved
- 1 medium zucchini, sliced
- 2 cups cherry tomatoes
- 1/2 cup dry white wine
- 1 tablespoon Worcestershire sauce
Preparation:
- Cook fresh green beans in medium saucepan, until just tender, about 10 minutes. Remove from heat and drain excess water.
- Meanwhile prepare the chicken, separate drumsticks, sprinkle with thyme, salt and pepper. Heat skillet to medium-high heat, add 1 tablespoon oil and add chicken. Cook chicken 5-6 minutes.
- Turn chicken over and add onion slices. Cook 6 to 8 minutes, stirring and rotating as necessary, until evenly browned and chicken is cooked and tender. Remove chicken and onions from skillet.
- Heat 1 tablespoon oil in skillet, add zucchini, and cook over medium-high heat for 2-3 minutes. Add tomatoes, stir, and cook 2-3 minutes more. Remove from skillet and set aside with chicken and onion.
- Add wine, 1/2 cup water and Worcestershire sauce to skillet. Bring to boil, reduce heat to low and simmer for 2-3 minutes. Scrape bottom of skillet to incorporate browned bits into the sauce. Return chicken and vegetables to pan to heat through. Season with salt and pepper if needed. Serve chicken and vegetables with sauce spooned over top.
Enjoy!