Pikantne udka kurczaka w chrupiącej panierce
Chyba większości z nas zdarza się mieć ochotę na coś mniej zdrowego. Przychodzą nam na myśl wówczas soczyste hamburgery, złociste frytki, aromatyczny kebab, albo kurczak w kruchej, pikantnej panierce. Nie trzeba być dzieckiem, by nie chcieć czasami ulec słabości do ulicznych fast foodów. Gorzej, jeśli akurat w takim momencie znajdujemy się w mieście. Ja czasami ulegam swoim pociechom i funduję im taką ucztę. Ba! Nawet sama im ją nieraz przygotowuję we własnej kuchni!
Najbardziej lubię przygotowywać w ten sposób udka kurczaka. Są wygodne do jedzenia palcami, na tyle duże, by móc usmażyć ich kilka i jednocześnie na tyle małe, by w stosunkowo krótkim czasie osiągnąć idealny stopień wysmażenia zachowując jednocześnie soczystość. Gruba chrupiąca panierka niczym nie ustępuje tej ze znanej sieciówki i świetnie zatrzymuje smak kurczaka wewnątrz. W zależności od upodobań i potrzeb można dostosować ilość ostrej papryki, dodając jej mniej lub więcej. Ja na przykład porcję dla dzieci smażę w panierce bez dodatku chili, natomiast dorośli chętnie sięgają po ostrzejsze kąski. W ten sam sposób można przygotować także kawałki piersi kurczaka, podudzia lub skrzydełka. Należy tylko pamiętać o dostosowaniu czasu smażenia do wielkości i rodzaju mięsa.
Składniki:
(4 porcje)
- 1kg udek (pałek) z kurczaka
- 250ml maślanki
- 1 łyżka sambal oelek lub innej pikantnej pasty chili (ilość zależna od upodobań)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki mąki pszennej
panierka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
+ olej do frytury
Przygotowanie krok po kroku:
- Udka umyj i osusz.
- Do miski lub grubej foliowej torby wlej maślankę, dodaj chili, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, mąkę oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do masy mięso i pokryj je dokładnie.
- Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin (minimum 2 godziny, można na noc – im dłużej mięso będzie się marynowało, będzie smaczniejsze)
- 15-30 minut przed smażeniem wyjmij udka z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej. Lepiej się wówczas usmażą.
- W drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki z papryką.
- Obtaczaj dokładnie udka w mące. Nie otrząsaj zbyt mocno mięsa z marynaty, przeciwnie próbuj zebrać jej jak najwięcej, dzięki temu panierka będzie grubsza.
- W szerokim garnku rozgrzej około 1l oleju rzepakowego do temperatury 140°C.
- Wkładaj po kilka udek do frytury i smaż na złoty kolor około 10-12 minut w zależności od wielkości. Odwracając co jakiś czas, aby nie spiekły się od spodu.
- Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawaj z frytkami i surówką.
Smacznego!