W te Święta zrobiłam dwa serniki za jednym razem, pierwszy to wiedeński, na który przepis podałam wczoraj a drugi to królewski. (...) Jest idealny, pyszny, łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje.
Na patelni grillowej rozgrzej masło. Połóż na patelnie rybę. Najpierw podsmażaj na stronie ze skórą przez 5 minut. Dzięki temu nasza ryba nie skurczy się za bardzo. Następnie przewróć filet na drugą stronę i smaż jeszcze 4 minuty...
A cóż dziwnego kryje się pod tą nazwą? Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, nic innego jak kotlety mielone z... kaszą gryczaną. Są bardziej sycące i zdrowsze od naszych typowych mielonych, w dodatku nie zawierają ani grama bułki tartej.
To ciasto, to nic innego jak "Styropian" bez wiórków kokosowych. Bo choć kokos uwielbiam, to bardzo chciałam spróbować wersji z brzoskwiniami i czekoladą. I wiecie co ? To naprawdę pyszne połączenie smaków. Aż sama sobie się dziwię, że to napiszę, ale... ta wersja jest nawet lepsza od "styropianowej" (choć również bardzo dobrej) :-)
Tradycyjny, domowy, bez zbędnych udziwnień. I choć lubię w kuchni eksperymentować, to cenię również powroty do starych, sprawdzonych, wciąż nieprzejedzonych, smaków. Masa serowa jest z tych cięższych, choć bardzo dobrze równoważy ją lekka jak chmurka pianka. Całość na fantastycznie kruchym, niemal ciasteczkowym spodzie, który nie namięka
Lemon curd to angielski krem cytrynowy, który podbił serca (i kubki smakowe) ludzi na całym świecie :) Jego intensywny, kwaśno-słodki smak sprawia, że trudno pozostać wobec niego obojętnym. Według mnie – jest absolutnie boski w smaku.
Potrawa z serii „sprzątanie lodówki”. To były bardzo smaczne porządki. Z makaronu można wyczarować świetne potrawy, nawet jeśli w lodówce mamy tylko trochę – wydawałoby się – resztek ;)
Ciasto zdecydowanie dla czekoladoholików, którzy na pewno poproszą o dokładkę. Delikatny kakaowy biszkopt idealnie komponuje się z z aksamitnym kremem. Prostota wykonania z pewnością pokusi o przygotowywanie tego ciasta częściej, niż tylko na specjalne okazje
Smakowite, chrupiące sakiewki z brokułowo-serowym wnętrzem (...). Świetnie spisują się w roli pasztecików do barszczu. Nieskomplikowane i szybkie do zrobienia – polecam :)
Dzisiaj pokażę Wam kotlety mielone z duszonym jabłkiem z cebulką, które pamiętam jeszcze z domu babci. Ta wersja, jest bardzo prosta, jednocześnie bardzo dobrze gra rolę jedzenia na pocieszenie, comfort food. Już sam zapach duszonych kotlecików z jabłkiem przywołuje pozytywne emocje.
Ta lekko pikantna mielonka jest dobrą alternatywą dla kupnych wędlin. Robi się ją bardzo łatwo i dość szybko. Jest soczysta i miękka. Świetnie się kroi na plasterki. Może być przechowywana pół roku, a gdy zrobimy ją ze świeżego mięsa dbając o czystość to nawet i rok
Wędzoną paprykę ostrą wykorzystałam do dość klasycznej potrawy jednogarnkowej. Kurczak (w moim przypadku nóżki/ ćwiartki) z ziemniakami i cebulką.(...) Przygotowanie tej potrawy to chwila. Potem tylko sru do piekarnika:) Polecam na zabiegane soboty, albo zawsze kiedy macie ochotę na coś pysznego:)