Mielonka wieprzowa z papryką ze słoika
„Ta lekko pikantna mielonka jest dobrą alternatywą dla kupnych wędlin. Robi się ją bardzo łatwo i dość szybko. Jest soczysta i miękka. Świetnie się kroi na plasterki. Może być przechowywana pół roku, a gdy zrobimy ją ze świeżego mięsa dbając o czystość to nawet i rok, chociaż szanse na to są znikome.
Taka mielonka może nieraz nas uratować gdy pustki w lodówce. Porcja jest nieduża, więc szybko zostanie zjedzona i nie będzie nam obsychać. Idealnie by było mieć na nią mięso ze sprawdzonego źródła, ale i to ze sklepu też może być.
Najlepsze będą do tego są słoiki o prostych ściankach, można ją wtedy bez problemu wyjąć na deskę i z łatwością pokroić. Z podanych proporcji wyjdzie nam ok. 10 słoików o poj. 330ml.”
Mielonka wieprzowa z papryką ze słoika (przepis własny)
Składniki :
2kg łopatki wieprzowej
1kg chudego surowego boczku
4 łyżeczki soli peklująca
2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
2,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1,5 łyżki drobno posiekanej papryczki chilli
Mięso i boczek umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać sól peklującą i wszystkie przyprawy. Dobrze wyrobić. Ja robię to przy użyciu robota. Masa powinna być zwarta i kleista, podobnie jak na kotlety mielone.
Tak przegotowaną masę przekładamy do wyparzonych słoików, uciskając aby nie było wolnych przestrzeni, Słoiki wypełniamy masą do wysokości ok. 1,5 cm poniżej górnej krawędzi słoika i szczelnie zakręcamy. Wstawiamy do garnka wyłożonego lnianą ściereczką, wlewamy wodę prawie do samych pokrywek i pasteryzujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin. Zostawiamy w garnku do wystudzenia. Zimne wynosimy do chłodnej piwnicy, lub trzymamy w lodówce.