Pikantne nóżki kurczaka z ziemniakami
Wędzona papryka ostra w postaci sypkiej to moje kulinarne odkrycie. Kupiłam sobie opakowanie zachęcona wieloma przepisami z różnych blogów. Skoro coś jest zachwalane przez tak wielkie grono blogerów to na pewno musi być dobre. Dziś do zakupu takiej przyprawy zachęcam i ja:) O ile ta hiszpańska przyprawa jest niezwykle popularna w swojej ojczyźnie tak u nas dopiero raczkuje, dlatego zachęcam do przeszukania Internetu. Ja już żałuję, że nie kupiłam wersji słodkiej.
Wędzoną paprykę ostrą wykorzystałam do dość klasycznej potrawy jednogarnkowej. Kurczak (w moim przypadku nóżki/ ćwiartki) z ziemniakami i cebulką. Zainspirowałam się tym przepisem z bloga Gotuję, bo lubię. Przygotowanie tej potrawy to chwila. Potem tylko sru do piekarnika:) Polecam na zabiegane soboty, albo zawsze kiedy macie ochotę na coś pysznego:)
Składniki: (5 porcji)
- 5 nóżek (ćwiartek) kurczaka
- 2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (może być wędzona)
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 7-8 ziemniaków
- 2 białe cebule
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
I co dalej?:
Mięso dokładnie umyj i osusz. Zmieszaj ze sobą obie papryki wraz z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami oleju. Zmieszaj tak, aby powstała marynata. Natrzyj nią dokładnie mięso. I odstaw na 30 minut. Jeśli będzie za mało marynaty to możesz ją dorobić korzystając z podanych proporcji. Nóżki ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie.
Ziemniaki umyj dokładnie pod ciepłą, bieżącą wodą. Przekrój je na ćwiartki. Wrzuć je do dużego naczynia. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oleju oraz rozmaryn. Wymieszaj je dokładnie za pomocą ręki, aby przyprawy i olej dokładnie obkleiły ziemniaki. Porozkładaj je w wolnym miejscu w okół mięsa. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Porozkładaj obok mięsa i ziemniaków.
Naczynie do zapiekania przykryj folią aluminiową. Wstaw je do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut. Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć w zależności od posiadanego przez Was piekarnika. Kontrolujcie kurczaka co jakiś czas.