Do upieczenia ciasta zbierałam sie od dłuższego czasu. Uważałam, że jest pracochłonne a tymczasem okazało się, że można go zrobić w zaskakującym szybkim tempie. Jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Tym razem bakłażan faszerowany quinoa i szpinakiem, zapiekany pod mozzarellą. Pełnowartościowe, zdrowe i odżywcze danie. Bogate jest w białko ( w tym roślinne) potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan,foliany witaminy: A, E, C, niacynę oraz witaminy z grupy B. Idealne na jesienny obiad lub kolację.
Zupa ta jest gęsta i sycąca, a przy tym pikantna, z wyraźnym smakiem papryki. Dodatek mielonych orzechów nie powinien zaskakiwać nikogo, kto choć trochę poznał ten rodzaj kuchni – Gruzini dodają orzechy niemal do wszystkiego.
Teraz wiem ,że nie tylko białą kapustkę głowiastą można podać w postaci zasmażąnej , pekińska tez wspaniale się do tego nadaje. Super jako dodatek do obiadu .
Uwielbiam gofry w każdej postaci choć nie robię ich zbyt często bo wiadomo że na jednym się nie skończy :-) Dziś moje gofry wzbogaciłam o dodatek piwa który nadaje im fajnego posmaku i puszystości.
Aczma to nic innego jak gruzińska odmiana lasagne, popularna zwłaszcza w rejonie Adżarii. To prawdziwy raj dla podniebienia seromaniaków – między warstwami makaronowego ciasta znajduje się tylko i wyłącznie ser.
Po tym, jak kilka dni temu przygotowałam, coś mnie tknęło, żeby podobny do pierowego farsz przygotować do tart. Doprawiłam go dodatkowo koperkiem oraz szczypiorem, co okazało się pomysłem lepszym niż dobry, bo tarta udała się znakomicie!
Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam kajmak, także jestem wielką fanką serników więc dla mnie ten sernik jest idealny! Ma cudowną konsystencję i wbrew pozorom nie jest bardzo słodki, dzięki dodatku słonych orzeszków do spodu. Będzie idealny na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :-)
Ziemniaki duchesse pochodzą z kuchni francuskiej, a w Polsce spotkać je można także pod nazwami ziemniaki księżniczki, ziemniaki księżnej lub po prostu dufinki – i ta ostatnia nazwa wydaje mi się najbardziej urocza :) Zapieczone rozetki to naprawdę fajny sposób na eleganckie podanie ziemniaków w trochę mniej tradycyjnej, za to odświętnej wersji.
Przepyszne ziemniaczki, które w naszym domu są podawane podczas wigilijnej wieczerzy. Maja wtedy wyjątkowy smak, bo czeka się na nie, z takim samym utęsknieniem, jak na barszczyk z uszkami.
Przyznam, że z tym ciastem jest trochę zabawy... Na jedną struclę potrzeba aż pięć małych "makowców", czyli cała robota z faszerowaniem i zwijaniem razy pięć. Jednak kiedy już się z tym uporałam, upiekłam, wystudziłam i przekroiłam, to zrobiłam "łał" :) Cóż za urodziwa strucla! Boski wypiek (mniej) boskiej kucharki ;)
Zapiekane w piecu babeczki wypelnionym miesem mielonym i grzybami-to doskonala przystawka na karnawalowe przyjecia-lub domowa kolacje.
Ta potrawa nie wymaga specjalnych umiejętnosci kulinarnych - wystarczy mąka, masło i - dużo zapału!