Piwne gofry drożdżowe

Piwne gofry drożdżowe

Zdjęcie - Piwne gofry drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam gofry w każdej postaci choć nie robię ich zbyt często bo wiadomo że na jednym się nie skończy :-) Dziś moje gofry wzbogaciłam o dodatek piwa który nadaje im fajnego posmaku i puszystości.

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki piwa 
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli 

 W ciepłym mleku  rozpuścić drożdże dodać piwo,  maślankę, jajka rozpuszczone mało i połączyć. Następnie dodajemy suche składniki i łączymy wszystko razem do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. 

  • 4 łyżki roztopionego masła

Następnego dnia  nagrzać gofrownice i smażyć mini gofry na rumiano, a ciasto wylewam tylko na sam środek. Po każdym ściągnięciu gofra smaruję roztopionym masłem.

Podaję z zwyczajnie cukrem pudrem.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Piwne gofry drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piwne gofry drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piwne gofry drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów