Piwne gofry drożdżowe
Uwielbiam gofry w każdej postaci choć nie robię ich zbyt często bo wiadomo że na jednym się nie skończy :-) Dziś moje gofry wzbogaciłam o dodatek piwa który nadaje im fajnego posmaku i puszystości.
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki piwa
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 4 jajka
- 7 g suchych drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać piwo, maślankę, jajka rozpuszczone mało i połączyć. Następnie dodajemy suche składniki i łączymy wszystko razem do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.
- 4 łyżki roztopionego masła
Następnego dnia nagrzać gofrownice i smażyć mini gofry na rumiano, a ciasto wylewam tylko na sam środek. Po każdym ściągnięciu gofra smaruję roztopionym masłem.
Podaję z zwyczajnie cukrem pudrem.
Smacznego
Wydrukuj przepis