Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
.
Nadzienie:
0,5 kg kapusty kiszonej
garść suszonych grzybów
1 cebula
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
1 łyżeczka kminku
3 łyżki oliwy
3 łyżki bułki tartej
Grzyby opłukać, namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia wodę odlać, nalać nowej i gotować do miękkości. Po ostudzeniu grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
Kapustę przepłukać, i pokroić w razie potrzeby, dodać grzyby, przyprawy i gotować w garnku do aż kapusta będzie miękka. Podczas gotowania mieszać i co jakiś czas podlewać wodą, aby się nie przypaliła.
Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do kapusty pod koniec gotowania.
Gotową kapustę wymieszać z bułką tartą i nadziewać nią paszteciki.
Ciasto krucho-drożdżowe:
0,5 kg mąki pszennej
4 dag świeżych drożdży
20 dag masła
2 żółtka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki czarnuszki lub kminku
gruba sól morska
ok. 1 szklanki mleka
1 jajko do posmarowania pasztecików
Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, bardzo dokładnie posiekać z masłem. Dodać żółtka, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Szybko wyrobić.
Ciasto wałkować partiami , wykroić z niego prostokąty, nałożyć nadzienie i zwinąć w ruloniki.
Paszteciki odstawić do wyrośnięcia, posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać solą morską i czarnuszką.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 20-30 min.
.