Przepis stary jak świat , wielokrotnie wypróbowany. Myślę , że większość z Was zna ten torcik , więc nie ma co się rozpisywać na jego temat ;-) A dla nie wtajemniczonych dodam tylko , że jest to ciasto deserowe , przypominające odrobinę sernik na zimno , tyle , że w ogóle niekwaśne :-)
Posiłek, który mogę przygotować w półgodziny dla mnie brzmi świetnie, a jeśli przy tym dobrze smakuje i nie wymaga karkołomnej obróbki to już rewelacja. Ta sałatka z pewnością należy do takich propozycji. Może stanowić samodzielne danie na lunch lub jako dodatek do mięsa lub ryby.
Ziemniaki ugotowałam w łupinkach.Wystudzilam,obrałam i pokroiłam w kostkę. Dodałam posiekaną czerwoną cebulkę. Następnie pokrojone ogórki i kawałki szynki...
Przed Wami druga odsłona tureckich chlebków, tym razem z kurczakiem. Jest równie pyszna jak poprzednia z mięsem mielonym. Te chlebki na stałe trafiły do naszego rodzinnego menu. Czeka je jeszcze wiele różnych wersji nadzienia :)
Ostatnio przeglądałam dział Ciasta i torty i stwierdziłam, że brakuje wśród nich ucierańca ze śliwkami. Długo się nie zastanawiałam tylko poszłam do kuchni, wyjęłam z lodówki co trzeba i wkrótce unosił się po mieszkaniu wspaniały zapach ciasta i śliwek. Dodałam trochę jogurtu więc ciasto jest idealnie wilgotne, aromatyczne, po prostu przepyszne.
W ten sposób skomponowaną sałatkę jadłam w jednej z poznańskich restauracji. Bardzo mi smakowała, dlatego postanowiłam odtworzyć ją w domu. Jest pełna cudownych smaków i aromatów. Prosciuto nadaje jej lekko słodkawego smaku a sos na bazie pomidorów podkreśla włoski charakter.
Tort jest fantastyczny ! Można się rozpłynąć delektując się nim ;-) Zdecydowanie słodki, ale pyszny. Orzechowe placki, przełożone grubą warstwą kremu budyniowego oraz bitą śmietaną wymieszaną z pokruszonym karmelem oraz posiekanymi, podpieczonymi orzechami laskowymi. Bardzo sycący, a zatem podzielny. Ja zdołałam zjeść dwa kawałki, ale czułam się po nich jakbym pożarła całe pudełko Ferrero Rocher na raz ;-)
Zachęcam do wypróbowania kolejnej, mojej propozycji na kurczaka z warzywami. I tym razem nie ma w nim, niczego skomplikowanego w przygotowaniu ani żadnych wyszukanych składników. Natomiast smakuje wybornie:)
Dzisiaj na dobre zawitała do nas jesień... razem z jesienią kalendarzową, przyszedł deszcz i wiatr. Czas włączać ogrzewanie centralne wieczorami, a i herbata jakoś lepiej smakuje. Do herbaty zaś nie ma jak ciasto dyniowe
Placek na wzór pity - przekładanego ciasta obecnego w kuchniach chyba wszystkich krajów bałkańskich. (...) U mnie to półfrancuskie ciasto na bazie masła i sera, a jako nadzienie: mak, jabłka i orzechy.
Tu jest wszystko co lubimy. I idealnie pasuję do klasycznego ziemniaczanego puree, a tego nam brakowało. W życiu nie jedliście tak delikatnej piersi z kurczaka. Nie lubię jesieni, ale za dar dyni to jej jeszcze wybaczę (ale tylko tą wczesną, polską, złotą jesień).