Sałatka ziemniaczana z chrupiącym boczkiem i rozmarynem

Sałatka ziemniaczana z chrupiącym boczkiem i rozmarynem

Posiłek, który mogę przygotować w półgodziny dla mnie brzmi świetnie a jeśli przy tym dobrze smakuje i nie wymaga karkołomnej obróbki to już rewelacja. Ta sałatka z pewnością należy do takich propozycji. Może stanowić samodzielne danie na lunch lub jako dodatek do mięsa lub ryby.

 

Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana z chrupiącym boczkiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 30 min.

Stopień trudności – łatwy

 

Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana z chrupiącym boczkiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 200 g pieczarek
  • 150 g wędzonego boczku ( najlepiej w
    cienkich plastrach )
  • 4 garści rukoli
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu i 1 gałązka świeżego do dekoracji
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

 

Sposób wykonania:

  1. ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie, następnie studzimy, obieramy i kroimy w grube plasterki lub kostkę,
  2. pieczarki obieramy z wierzchniej skórki, dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie, kroimy i skrapiamy połową soku z cytryny,
  3. boczek kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na suchej patelni aż będzie chrupiący,
  4. suszony rozmaryn łączymy z oliwą i pozostałym sokiem z cytryny, doprawiamy delikatnie pieprzem i solą,
  5. na talerzu lub talerzach układamy rukolę, ziemniaki, pieczarki i boczek, wszystko skrapiamy dressingiem na bazie oliwy, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Dekorujemy gałązką świeżego rozmarynu.
  6. dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku można do sałatki dodać ½ czerwonej cebuli posiekanej w piórka.

Kategorie przepisów