Sałatka ziemniaczana z chrupiącym boczkiem i rozmarynem
Posiłek, który mogę przygotować w półgodziny dla mnie brzmi świetnie a jeśli przy tym dobrze smakuje i nie wymaga karkołomnej obróbki to już rewelacja. Ta sałatka z pewnością należy do takich propozycji. Może stanowić samodzielne danie na lunch lub jako dodatek do mięsa lub ryby.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 200 g pieczarek
- 150 g wędzonego boczku ( najlepiej w
cienkich plastrach ) - 4 garści rukoli
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu i 1 gałązka świeżego do dekoracji
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
Sposób wykonania:
- ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie, następnie studzimy, obieramy i kroimy w grube plasterki lub kostkę,
- pieczarki obieramy z wierzchniej skórki, dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie, kroimy i skrapiamy połową soku z cytryny,
- boczek kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na suchej patelni aż będzie chrupiący,
- suszony rozmaryn łączymy z oliwą i pozostałym sokiem z cytryny, doprawiamy delikatnie pieprzem i solą,
- na talerzu lub talerzach układamy rukolę, ziemniaki, pieczarki i boczek, wszystko skrapiamy dressingiem na bazie oliwy, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Dekorujemy gałązką świeżego rozmarynu.
- dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku można do sałatki dodać ½ czerwonej cebuli posiekanej w piórka.