Dzisiejsza tarta, niezwykle aromatyczna, z mocno orzechowym, kruchym spodem, słodkim, serowym nadzieniem i dużą ilością soczystych śliwek na wierzchu. Połączenie śliwek, orzechów i sera uważam za idealne:)
Ta tarta to dowód na to, że nawet przez przypadek może powstać genialne danie. w 1898 stéphanie tatin przygotowywała tradycyjną tartę z jabłkowym nadzieniem. Nadzienie wyłożyła od razu do formy bez ciasta i ciastem jedynie przykryła wierzch.
Jesienna tarta ze śliwkami z dodatkiem migdałów i skórki cytrynowej. Słodka tarta idealna na jesienne wieczory z kubkiem gorącej herbaty... Tarta jest prosta, a za to smak jest powalający :-)
Mogę śmiało powiedzieć, że była to najłatwiejsza i najszybsza szarlotka, jaką kiedykolwiek robiłam. Zawijane brzegi sprawiają, że wygląda ona uroczo rustykalnie. Jedzona na ciepło – smakuje wprost cudnie. Niezbyt słodkie, waniliowo-maślane ciasto skrywa jabłkowe nadzienie i chrupiące płatki migdałowe. Galette to coś stworzonego na jesienne popołudnia :)
Idealna tarta dla zapracowanych :-) Szybka, prosta i bardzo smaczna. Do jej wykonania nie potrzebujecie żadnej formy na tartę. Ja w dzisiejszej tarcie użyłam nektarynek i borówek amerykańskich, które zalegały u mnie w lodówce, ale możecie użyć innych owoców :-)
Podobają mi się przepisy z zastosowaniem kaszy jaglanej, (...) Na pierwszy rzut poszła tarta z jaglanym kremem, ale sporo pozmieniałam (...). Efekt był świetny.
Czasem nachodzi mnie na coś ochota. Taka nieodparta ochota, że cokolwiek innego zjem to i tak w końcu skończy się na przyrządzaniu tego konkretnego czegoś. Ostatnio była to tarta czekoladowa. Wytrawna, ciemna i bardzo, bardzo czekoladowa. Na kruchym spodzie, tak samo czekoladowym jak nadzienie i polewa.
Ciasto wyszło bardzo smaczne, mocno orzechowe. Z każdym dniem smakowało mi coraz bardziej. W smaku skojarzyło mi się, sama nie wiem czemu, z baklawą. Bardzo słodkie - wystarczy naprawdę mały kawałek, aby mieć dość słodkości na jakiś czas. O ilości kalorii wolę nie wspominać ;)
Dzisiaj, coś dla fanów gruszek i typowo jesiennych klimatów. Pyszna, pełna smaku, ładna dla oka, kruchutka tarta, z soczystymi, chrupiącymi kawałkami gruszek i dużą ilością orzechów. To ciasto, które się dokrawa i dokrawa, a i tak końca tych dokładek nie widać;)
Oto sprawdzony sposób jak sprawić, by Wasze dziecko/mąż z apetytem zjedli pocję brokułów. Połączenie kruchego ciasta i wyrazistego sera sprawiają, że danie przekona nawet przeciwników „wszystkiego, co zielone”.