Pełnoziarnista, rustykalna tarta z gruszkami i orzechami
Dzisiaj, coś dla fanów gruszek i typowo jesiennych klimatów.
Pyszna, pełna smaku, ładna dla oka, kruchutka tarta, z soczystymi, chrupiącymi kawałkami gruszek i dużą ilością orzechów.
To ciasto, które się dokrawa i dokrawa, a i tak końca tych dokładek nie widać;)
Czysta poezja!
Dla mnie jesienny strzał w dziesiątkę:)
Składniki:
ciasto
- 250g pełnoziarnistej mąki żytniej
- 100g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
nadzienie
- 6 dużych gruszek
- 0.4 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 garście orzechów włoskich
Składniki na ciasto zagnieść.
Włożyć do lodówki na kilkanaście minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, tworząc okrąg.
2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki wymieszać ze sobą.
Powstałą mieszanką posypać ciasto, pozostawiając z brzegu kilka centymetrów.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry, wymieszać z cynamonem i 4 łyżkami cukru.
Owoce ułożyć gęsto na cieście, pozostawiając kilka centymetrów pustych brzegów.
Brzegi zwinąć do środka.
Orzechy posiekać.
Posypać nimi wierzch tarty.
Tartę piec ok. 40 minut w 180-200C.