Tarta z brokułami i serem pleśniowym
Oto sprawdzony sposób jak sprawić, by Wasze dziecko/mąż z apetytem zjedli pocję brokułów. Połączenie kruchego ciasta i wyrazistego sera sprawiają, że danie przekona nawet przeciwników „wszystkiego, co zielone”.
Przed pieczeniem przez kilka minut obgotowałam brokuły w osolonej wodzie i tak jednak pozostają w tarcie przyjemnie jędrne i pełne smaku.
Tarta z brokułami i serem pleśniowym Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- mąka krupczatka - 1 szklanka
- sól - 3/4 łyżeczki
- woda - ok. 6 łyżek, zimna
- masło - 150g, zimne
- jajko - 4 szt
- śmietanka kremówka - 250 ml
- ser pleśniowy - 100g
- parmezan - 3 łyżki, tarty
- cebula - 1 szt
- brokuł - duża główka
- sól , pieprz - do smaku
- oliwa - 1 łyżka
Masło pokrój w małą kostę. Dodaj do masła, mieszaj widelcem, alby rozdrobnić masło. Wlewaj partiami wodę i szybko zagnieć ciasto (uwaga, będzie raczej kruche). Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 20 minut do zamrażalnika.
Brokuły podzielone na różyczki, włóż na 2 minuty do wrzącej, osolonej wody. Odcedź i ostudź.
Formę do tart (lub tortownicę) wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem (dno oraz brzeg). Na cieście rozłóż brokuły. Posyp pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.
Cebulę drobno posiekaj i szeklij na oliwie.
Jajka rozmieszaj ze śmietanką, przypraw solą i pieprzem, dodaj cebulę. Masę wlej na brokuły. Wierzch posyp tartym parmezanem.
Tartę wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190 oC.