Tarta z brokułami i serem pleśniowym

Tarta z brokułami i serem pleśniowym

Oto sprawdzony sposób jak sprawić, by Wasze dziecko/mąż z apetytem zjedli pocję brokułów. Połączenie kruchego ciasta i wyrazistego sera sprawiają, że danie przekona nawet przeciwników „wszystkiego, co zielone”.

Zdjęcie - Tarta z brokułami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed pieczeniem przez kilka  minut obgotowałam brokuły w osolonej wodzie i tak jednak pozostają w tarcie przyjemnie jędrne i pełne smaku.

Zdjęcie - Tarta z brokułami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z brokułami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tarta z brokułami i serem pleśniowym

Agata, 25 listopada 2013

Zdjęcie - Tarta z brokułami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło pokrój w małą kostę. Dodaj do masła, mieszaj widelcem, alby rozdrobnić masło. Wlewaj partiami wodę i szybko zagnieć ciasto (uwaga, będzie raczej kruche). Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 20 minut do zamrażalnika.

Brokuły podzielone na różyczki, włóż na 2 minuty do wrzącej, osolonej wody. Odcedź i ostudź.

Formę do tart (lub tortownicę) wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem (dno oraz brzeg). Na cieście rozłóż brokuły. Posyp pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.

Cebulę drobno posiekaj i szeklij na oliwie.

Jajka rozmieszaj ze śmietanką, przypraw solą i pieprzem, dodaj cebulę. Masę wlej na brokuły. Wierzch posyp tartym parmezanem.

Tartę wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190 oC.

Kategorie przepisów