Bawarska tarta ze śliwkami

Bawarska tarta ze śliwkami

Zdjęcie - Bawarska tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta ze śliwkami, której zupełnie nie można się oprzeć…. Spód tarty jest brioszkowy z pysznym kremem i zatopionych w nim śliwkach… Zupełna rozkosz :) Przepis jest na foremkę o średnicy 28 cm ale ponieważ nie miałam takiej użyłam foremki 24 cm i 6 foremek na tartaletki. Ale czy duża tarta czy małe tartaletki i tak wszystkie smakują wspaniale :) Mam nadzieję, że ta bawarska tarta ze śliwkami zagości na stałe na polskich stołach bo jest naprawdę pyszna :)

Bawarska tarta ze śliwkami

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki drożdży instant lub 9 g świeżych drożdży
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 125 masła (niesolonego)

Masa:

  • 900 g śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 60 ml śmietany 30-36%

1. Drożdże wymieszać z 60 ml ciepłej wody i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie i dodać cukier, sól, jajka i drożdże. Wymieszać a następnie wyrabiać około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne.

Zdjęcie - Bawarska tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bawarska tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Kawałki schłodzonego masła rozwałkować wałkiem a następnie po kawałku dodawać do ciasta i wyrobić aż będzie elastyczne.

3. Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1,5 do 2 godzin aż podwoi objętość. Formę o średnicy 28 cm wysmarować rozpuszczonym masłem (u mnie forma 24 cm plus 6 foremek na tartaletki) Wyjęte z lodówki ciasto lekko uderzyć ręką żeby je odgazować a następnie rozwałkować wałkiem na taką wielkość aby wyłożyć formę dociakając ciasto do spodu i brzegów formy. Odciąć wystające za krawędzie kawałki ciasta. Na spód tarty wysypać bułkę tartą a następnie wyłożyć umyte, osuszone i pokrojone na ćwiartki śliwki. Zostawić na 30-45 minut aby ciasto wyrosło w temperaturze pokojowej.

Zdjęcie - Bawarska tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bawarska tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bawarska tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bawarska tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Piekarnik nastawić na 220 stopni wkładając do środka blaszkę lub kamień do pizzy. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę i 60-65 g cukru. Do nagrzanego piekarnika wstawić wyrośnięte ciasto ze śliwkami, które przed włożeniem do piekarnika należy posypać 1/3 cukru czyli około 30-35 g. Pieczemy spód ze śliwkami około 5 min. Wyjmujemy i polewamy masą jajeczną i wkładamy do piekarnika – zmniejszając temperaturę do 180 stopni! – i pieczemy 40-50 min. Pod koniec pieczenia można wierzch przykryć folią, żeby za bardzo się nie spalił. Oczywiście małe tartaletki będą wymagały krótszego czasu pieczenia.

Zdjęcie - Bawarska tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bawarska tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bawarska tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :)

Zdjęcie - Bawarska tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bawarska tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Cook step by step, praca zbiorowa

Zdjęcie - Bawarska tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów