Bawarska tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami, której zupełnie nie można się oprzeć…. Spód tarty jest brioszkowy z pysznym kremem i zatopionych w nim śliwkach… Zupełna rozkosz Przepis jest na foremkę o średnicy 28 cm ale ponieważ nie miałam takiej użyłam foremki 24 cm i 6 foremek na tartaletki. Ale czy duża tarta czy małe tartaletki i tak wszystkie smakują wspaniale Mam nadzieję, że ta bawarska tarta ze śliwkami zagości na stałe na polskich stołach bo jest naprawdę pyszna
Bawarska tarta ze śliwkamiSkładniki:
- 1,5 łyżeczki drożdży instant lub 9 g świeżych drożdży
- 375 g mąki pszennej
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 125 masła (niesolonego)
Masa:
- 900 g śliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 żółtka
- 100 g drobnego cukru
- 60 ml śmietany 30-36%
1. Drożdże wymieszać z 60 ml ciepłej wody i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie i dodać cukier, sól, jajka i drożdże. Wymieszać a następnie wyrabiać około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne.
2. Kawałki schłodzonego masła rozwałkować wałkiem a następnie po kawałku dodawać do ciasta i wyrobić aż będzie elastyczne.
3. Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1,5 do 2 godzin aż podwoi objętość. Formę o średnicy 28 cm wysmarować rozpuszczonym masłem (u mnie forma 24 cm plus 6 foremek na tartaletki) Wyjęte z lodówki ciasto lekko uderzyć ręką żeby je odgazować a następnie rozwałkować wałkiem na taką wielkość aby wyłożyć formę dociakając ciasto do spodu i brzegów formy. Odciąć wystające za krawędzie kawałki ciasta. Na spód tarty wysypać bułkę tartą a następnie wyłożyć umyte, osuszone i pokrojone na ćwiartki śliwki. Zostawić na 30-45 minut aby ciasto wyrosło w temperaturze pokojowej.
4. Piekarnik nastawić na 220 stopni wkładając do środka blaszkę lub kamień do pizzy. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę i 60-65 g cukru. Do nagrzanego piekarnika wstawić wyrośnięte ciasto ze śliwkami, które przed włożeniem do piekarnika należy posypać 1/3 cukru czyli około 30-35 g. Pieczemy spód ze śliwkami około 5 min. Wyjmujemy i polewamy masą jajeczną i wkładamy do piekarnika – zmniejszając temperaturę do 180 stopni! – i pieczemy 40-50 min. Pod koniec pieczenia można wierzch przykryć folią, żeby za bardzo się nie spalił. Oczywiście małe tartaletki będą wymagały krótszego czasu pieczenia.
Smacznego
Źródło: Cook step by step, praca zbiorowa
Drukuj / PDF