Uwielbiam dania, które smakują tak, że mogę je jeść bez opamiętania. Myślę, że miłośnicy pizzy będą zadowoleni.Tym razem kuchnia francuska i coś co w zasadzie pasuje do każdej pory dnia. W Prowansji jada się bardzo smaczny i sycący placek przypominający pizzę tyle, że zrobioną z ciasta chlebowego lub kruchego.
Quiche czy tarta to jedno z bardziej ekspresowych dań. Jeśli w lodówce zalegają resztki różnych produktów, z którymi nie wiadomo co robić to warto wykorzystać je do skomponowania przepysznego dania według własnego pomysłu. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego...
Poniżej pierwszy i na pewno nie ostatni przepis zainspirowany "Czekoladowymi słodkościami". Krem ganache z dodatkiem kawy jest dla mnie nowo odkrytą rewelacją.
Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową.
W naczyniu żaroodpornym (lub metalowym) umieść masło podzielone na małe kawałki, oliwę, wodę, cukier i sól. Wsadź do piekarnika na ok. 15 minut aż masło się roztopi i zacznie delikatnie bulgotać. Wyjmij z piekarnika, dosyp mąkę i mieszaj do uzyskania konsystencji ciasta.
wyczarowałam pyszne cudeńko, w którym bardzo słodka warstwa orzechów świetnie komponuje się z gorzką czekoladą i mało słodkim, za to bardzo kruchym ciastem :)
Zrobiłam ją latem, kiedy sezon na pomidory był w pełni, miałam ich bardzo dużo, poprzerabiałam co się dało, a resztę jedliśmy w sałatach i kanapkach. Z myślą o obiedzie pewnego letniego popołudnia podczas "sprzątania" lodówki powstała ta tarta.
Udało mi się kupić wspaniały boczek wędzony, a więc jest quiche - prawdziwa jego wersja, z trzech składników - boczek wędzony, jajka i kremówka. Był obiad - na ciepło i śniadanie - na zimno. W ciepłym placku lotaryńskim (jak brzmi jego polska nazwa) nadzienie jest bardzo delikatne i aksamitne, a w zimnym - zwarte. Zupełnie inne. Jednak obie wersje warte przetestowania!
Co prawda za oknami wciąż zima i pewnie w tegoroczny Lany Poniedziałek urządzimy wojnę na śnieżki, ale kto by się tym przejmował gdy na stole czeka taka tarta. Lekko słodka, dzięki dojrzałym, suszonym pomidorom, jest naprawdę doskonałą propozycją na wielkanocne śniadanie.
Ciasto wywołujące wiele kontrowersji, dlatego uspokoję Was na wstępie - to wersja bez dodatków ;) Tajemnicze składniki realizujcie we własnym zakresie, choć mam nadzieję, że nikt z Was nie ma potrzeby podarowania komuś takiego ciasta :)
Znakomita deserowa propozycja. Tartaletki z kremem cytrynowym, znanym powszechnie jako lemon curd to już klasyk. Z porcją słodkiej bezy, znakomicie równoważącej kwaśny smak kremu, przypadnie do gustu każdemu.
Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. (...) Nadzienie było w pełni improwizowane - poszłam do sklepu i wrzuciłam do koszyka to, co akurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu.