Quiche „Trzy kolory”

Quiche „Trzy kolory”

Zdjęcie - Quiche „Trzy kolory” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Quiche to podróż kulinarna prosto do Francji. Jest to wytrawny placek na kruchym spodzie najczęściej z warzywnym farszem zalanym jajeczno-śmietanową masą. Pieczony i podawany jest najczęściej w ceramicznych, okrągłych formach. Jedzony na ciepło jest świetnym daniem zarówno na obiad, czy pożywną kolację, ale nie tylko. Przygotowując swój pierwszy quiche zastanawiałam się, czym różni się on od tarty. Otóż, różnica jest niewielka, a granica pomiędzy tymi dwiema potrawami jest lekko zatarta i niezbyt wyraźna. Cała tajemnica polega na zastosowaniu wspomnianej wyżej masy śmietanowo-jajecznej. Każdy quiche musi ją mieć. Każdy jest też daniem wytrawnym. Tarty natomiast to wypieki zarówno słodkie, jak i wytrawne, z masą jajeczno-śmietanową, i wszystkie inne. Tak więc podsumowując: quiche jest jednocześnie tartą, ale niekoniecznie odwrotnie.

Dziś podaję quiche, którą nazwałam „Trzy kolory”. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia i nie trudno domyślić się dlaczego.

Składniki:

Kruche ciasto z mojego stałego przepisu. Przygotowane z powiększonej o 1/2 ilości składników. Przepis znajduje się tutaj: KLIK

Nadzienie:

  • 1/2 brokuła
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 20 dkg żółtej fasolki szparagowej
  • 3 jajka
  • 100ml mleka
  • 100ml śmietany 18%
  • sól/pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100g żółtego sera

Zdjęcie - Quiche „Trzy kolory” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

Spód do quiche wykonałam dokładnie tak samo, jak do każdego wypieku tego typu.

Brokuła zblanszowałam kilka minut w osolonym wrzątku i odcedziłam na sicie.

Paprykę i cebulę pokroiłam w paski i podsmażyłam na odrobinie oliwy. Podczas smażenia podlałam kilkoma łyżkami wody, by szybciej zmiękły.

Fasolkę podgotowałam we wrzącej i osolonej wodzie. Powinna być ugotowana, ale wciąż sprężysta i jędrna.

Na podpieczony spód wyłożyłam warzywa nie mieszając ich ze sobą. Każde warzywo zajęło 1/3 powierzchni placka.

Jajka roztrzepałam z mlekiem, śmietaną i przyprawami, wymieszałam ze startym serem i tak przygotowaną masą zalałam warzywa.

Quiche wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.

Zdjęcie - Quiche „Trzy kolory” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

quiche-gotowe

Smacznego ?

Kategorie przepisów