Flammkuchen z szynką szwarcwaldzką, serem pleśniowym i mozzarellą
przepis:
.
2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
60 dag mąki
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oliwy
1 szklanka ciepłej wody
mozzarella
kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
serek typu Camembert z niebieską pleśnią
rozmaryn
.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę, ciepłą wodę, oliwę, sól.
Ciasto dobrze wyrobić, a następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 min.
Mozzarellę utrzeć, serek pleśniowy pokroić w plasterki, a szynkę na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko (2-3 mm), wyłożyć na blachę, posypać rozmarynem, mozzarellą i rozłożyć serek pleśniowy i szynkę.
Odstawić na 20 min.
Piekarnik rozgrzać do temp. 250 º C, piec 8-10 min.