Omlet w stylu tajskim
Wszyscy jedzą omlety. W wielu krajach istnieją różnorodne wersje smakowe tego dania. W tajskiej restauracji jako przystawkę bardzo często zamawiałam omlet z mielonym mięsem. Taki omlet jest pyszny i jem go z tajskim sosem chili, na który przepis również mam na blogu :) Omlecik polecam na śniadanie i jako przystawkę do azjatyckiej uczty ;).
Przepis na omlet w stylu tajskim:
3 jajka
50 g wieprzowego mięsa mielonego
2 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 łyżka posiekanej kolendry
0,5 papryczki chili drobno posiekanej
3 garście pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
Mięso mieszam z 1 łyżką sosu sojowego i posiekanym czosnkiem. Smażę na niewielkiej ilości oleju, aż mięso zacznie robić się złote. W miseczce mieszam jajka z 1 łyżką sosu sojowego, drobno posiekaną papryczką chili, kolendrą i usmażonym mięsem. Na dużej patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Wlewam jajka z mięsem i przyprawami. Staram się rozprowadzić mięso równomiernie. Kiedy omlet jest złoty i na górze dobrze ścięty, ostrożnie przewracam go na drugą stronę i smażę aż będzie gotowy. Na dużym talerzu rozkładam pokrojoną kapustę pekińską, a na kapustę kładę ciepły omlet. Omlet je się razem z kapustą. Świetnie smakuje maczany w tajskim sosie chili. Polecam!
Smacznego!