Doskonała surówka do dań z wieprzowiny. Przyprawiona na ostro octem cytrynowym i białym pieprzem, którego ja w tym wypadku nie żałuję. Kolorowa i bogata w witaminy
Długo modyfikowałam przepisy, szukając smaku, który przypomina mi i surówki podawane w restauracjach, i te, które pamiętam z dzieciństwa, z czasów stołówek. W końcu mi się udało i od jakiegoś czasu ta surówka należy do jednej z naszych najlepszych.
Na dzisiejszy obiad przygotowałam prostą i zdrową surówkę z pora. Przez dodanie do surówki marchewki i jabłka, por staje się mniej ostry w smaku. Moim zdaniem połączenie idealne, zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
Surówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do obiadu.Do kapusty można wykorzystać wiele różnych warzyw, wszystko zależy od smaków i gustów.Ja proponuję dziś poniższy skład.
Mamy sezon na młodą kapustkę, jest pyszna w każdej postaci. Jednak najlepsza i najzdrowsza jest bez obróbki termicznej . Surowa z pysznym sosem urozmaici nasz obiad.
Podana na spotkaniu surówka powaliła mnie na kolana i w niedzielny obiad została podana na naszym stole. Na obiedzie mieliśmy gości i wszyscy przyjęli ją z zachwytem.
Jasne części pora przekroić wzdłuż na połowę, pokroić. Posolić i posypać odrobiną cukru. Jabłka i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a kapustę drobno poszatkować..
Połączyłam trochę nietypowe składniki, bo kapustę kiszoną i surowe buraki. Wyszła pyszna czerwona surówka, w sam raz na ten zimowy czas, kiedy dobrze jest zwiększać odporność organizmu na wszelkie możliwe sposoby.