Bardzo lubimy pory. Dziś podałam je na ciepło, faszerowane. Pomysł na danie, tak jak sobie obiecałam ;-) pochodzi z czeskiego czasopisma "Gurmet". Domowy, zwyczajny przepis, ale smaczny.
Kurczak i pieczarki. Prosta i klasyczna potrawka podrasowana winem, z subtelną nutą rozmarynu. (...) Potrawa wyszła bardzo smaczna i sycąca, w sam raz na jesienny obiad.
Z czosnkiem, rozmarynem i odrobią skruszonej w palcach suszonej pepperoncino. Jeśli nie przepadacie za pikantnym jedzeniem, śmiało możecie tą małą papryczkę pominąć - danie będzie równie pyszne. A poprzez całe, przekrojone w poprzek główki czosnku, półmisek jest piękny!
Uwielbiam tego typu, suszone mięsiwko i szynki. Nie ma z nimi wiele zachodu, wymagają tylko kilku- kilkunastu wolnych dni do całkowitego dojrzenia. Schab z pończochy ma świetny kolor i jeszcze lepszy smak. W konsystencji przypomina mi polędwicę łososiową, szynkę parmeńską lub włoskie proscutto.
Kurczak yassa to narodowa potrawa Senegalu, a przy tym jedno z najbardziej znanych dań kuchni afrykańskiej. Szukając przepisu, spotkałam się z wieloma różnymi wersjami, jednak zawsze w skład wchodziło DUŻO cebuli, musztarda oraz... maggi lub przyprawa typu vegeta, które w tej części Afryki są ponoć bardzo popularne.
Kiedy natknęłam się na ten przepis od razu wiedziałam, że ta surówka przypadnie mi do gustu. Połączenie ogórka i cukinii jest świetne. Gdyby nie ogórek ta surówka byłaby zbyt mdła, a tak jest po prostu wspaniała.